един ден на една майка

Знаете ли как изглежда, един ден на една майка, която си стои в къщи и се грижи за малкото си бебе? Забавно, изтощително или удовлетворяващо? Хм, ако все още не ви се е случило това чудо да родите и отглеждате сладък наследник, вероятно ще ви бъде интересно да прочетете следващите редове и да си представите какво ли ви очаква.

Един ден на една майка

03:00 часа сутринта – бебето хленчи в кошарата си. Бащата както ли е оглушал за през нощта и продължава да спи непробудно. Майката взима бебето и започва да го люлее, докато заспи. Това си е равносилно на истинска работа и то в извънработно време.

06:00 часа сутринта – чува се шум на танцово парти. Майката става от леглото и отива да провери какво прави бебето в кошарката си. Пелената му е пълна, за това я сменя и го храни.

06:45 часа сутринта – пелената отново е пълна, но колкото и безсмислена да изглежда подмяната й, има риска да се пръсне. Освен това има опасност от обрив в зоната, така че отново трябва да се смени. Направено.

От 06:45 до 07:15 часа – майката приготвя закуска и хапва малко, докато бебето си играе в шезлонга и я наблюдава в кухнята. То обича да го прави и това  го забавлява. После решава, че е изморено и има нужда да си почине. Майката решава да остане по пижама цял ден, защото няма да излиза от в къщи.

От 07:15 до 10:00 часа – нещата започват да стават интересни след закуска. Майката се опитва да жонглира успешно с домакинската работа и забавляването на мъничето. То може да включва люлеене в шезлонга, игри на пода, активна гимнастика и дори половин час гледане на детски образователни филмчета.

 10:00 часа – По това време бебето обикновено заспива, но ако не иска да го направи, майката разбира какво е усещането да работиш в къщи.

 10:15 часа – защо не иска да заспи се пита вече изморената майка и си мисли, че ако беше на негово място не би се бавила и минута. Дори и бебешката кошарка й изглежда примамливо комфортна в този момент

 10:20 часа – майката отправя молитва към боговете на съня  бебето й да спи поне един час или повече. Тя си налива кафе и сяда на бюрото си.

 10:25 часа – когато бебето се събуди, майката работи като луда. Опитва се да се фокусира и да се възползва максимално от тишината. Замисля се, защо не го е правила преди да роди. И вероятно ако го беше осмислила, би могла да се справи със седем длъжности.

 11:25 часа –  майката усеща глад но няма време за да се нахрани. Хапва нещо готово на бързо, докато продължава да работи.

 12:30 часа – бебето се събужда, майката го храни и преобува, след което се занимава с него, докато заспи отново.

 15:30 – 05:30 часа – майката и бебето излизат на разходка.

 19:30 – 20:30  часа – време е за подготовка за сън – баня, хранене, четене на бебето.

20:30  часа – майката си мисли колко ще е хубаво, когато постави заспалото бебе в кошарката му.

20:35  часа – бебето обаче не иска да заспи и се сърди, защото иска да го разнасят из къщата и да го люлеят.

 20:45  часа – майката отива до хладилника, поглежда бутилката с вино и си мисли как ще си налее чаша от него. Гледа го, а след това се чувства твърде уморена дори да отвори бутилката. Затваря хладилника и сяда на дивана, като си мисли, че след като не чува бебешки плач, вероятно мъничето е заспало най-накрая. Отпуска се, завива се с одеало и пуска телевизора с надежда вече да си почине.

21:00  часа – бебето започва да плаче и след като не се успокоява след няколко минути, майката става и отива да го приспи.

След както най-накрая пеленачето заспива, майката осъзнава, че след 4-5 часа отново ще бъде ангажирана с него и решава да направи нещо за себе си. Иска й се да отпразнува свободата си, но усеща тежестта на умората и нуждата от сън.

03:00 часа – всичко се повтаря. Започва нов ден.