Рецепти

Тутманик с мая

tutmanik s maq

tutmanik s maq

Тутманик с мая е едно чудесно и много вкусно българско ястие, тип питка. Тестено изделие е и е любимо много поколения българи. Ако и вие се облизвате, минавайки покрай закусвалните с подобни изкушаващи храни, опитайте да си го приготвите у дома. Сигурни сме, че ще се получи дори по-вкусно. По-надолу ще видите и рецепта за тутманик с мая и как точно да си го приготвите. Отделете си поне 2 часа за него и запрятайте ръкави.

Рецепта за тутманик с мая

Необходими продукти за тутманик с мая:

8 супени лъжици безсолно масло (една опаковка)
2 яйца
1 пакет мая
1 супена лъжица сол (или малко по-малко)
1 супена лъжица захар
2 чаши бяло брашно
200 мл газирана вода
200 мл мляко
450 гр. бяло сирене

Начин на приготвяне на тутманик с мая

1. В малка купа, смесете 50 мл. от студеното мляко, маята и захарта. Загрейте останалата част от млякото и след това го добавете към сместа. Оставете купата за 15 до 20 минути, за да втаса маята. Сместа ще се удвои по размер и на върха ще се формира гъбест слой.

2. В купа сложете яйцата, сол, половината от газираната вода и сместа с маята. Започнете да бъркате с миксера като постепенно увеличавате скоростта (например 4 от 10 скорости). През това време, постепенно се добавя брашното. Когато тестото започне да достига необходимата гъстота, внимавайте да не натоварите бъркалките на миксера. Започнете да превключвате на по-ниска скорост. След около 1 минута месене на тестото може да започне да се образува като топка. Ако ви е трудно замесването, добавете още газирана вода. Бъдете внимателни със сипването на водата. Правете го малко по малко и наблюдавайте резултата. Тестото трябва да е меко, прилепнало към стените на купата докато миксера работи.

3. Покрийте купата на миксера с влажна кърпа, за да избегнете втвърдяването на откритата повърхност на тестото и го оставете на топло място за 25-30 мин. Вместо това, можете да загреете фурната на 40 градуса. След като времето изтече, тестото ще е увеличило размера си двойно.

4. Докато чакате тестото, разтопете маслото в малка, но широка тенджера. Натрошете сиренето на малки парчета в отделен съд. Намажете дъното и стените на тенджерата, в която ще се пече на тутманикът с малко от вече разтопеното масло.

5. Намажете и вашите ръце с масло. Вземете една шепа от тестото и го сложете върху намаслена, равна и гладка повърхност. С ръцете си направете лист от тесто. Сложете малко сирене върху него и го разточете до образуване на нещо като цилиндър. Преместете листа в тавата за печене. Намажете ръцете си отново и повторете процедурата до привършване на тестото. Когато сте готови, намажете вече оформения тутманик с разтопеното масло и оставете отново на топло място за около 25-30 мин. Тутманикът ще увеличи размера си отново.

6. Загрейте фурната до 200 градуса и печете в продължение на 40 мин. Проверявайте процеса на печене. Трябва да се получи злато – кафяв цвят. В зависимост от дебелината, може да има нужда от най-много още 5 минути печене.

7. Изкарайте тавата и изключите фурната. Покрийте го с влажна кърпа за 8-10 мин, за да омекне.

Добър апетит!