Рецепти

Веган здравословни рецепти

vegan zdravoslovni recepti

vegan zdravoslovni recepti

Подбрахме три веган здравословни рецепти, които непременно трябва да опитате. Тези вкусни предложения са за всички, които не консумират никакви месни хранителни продукти и предпочитат да се хранят разумно. А, да не забравим и за тези, които не разполагат с много свободно време в кухнята и предпочитат нещата там да се получават бързо и лесно. За вегетарианския и веганския режим на хранене може да се каже, че те са здравословни и изключително природосъобразни. Известно е, че немесоядните са с по-ниска заболеваемост от хронични заболявания като наднормено тегло, диабет,  сърдечни болести и други.

Веган здравословни рецепти

Сладък картоф с мюсли

vegan zdravoslovni recepti

Тази веган рецепта е подходяща за засищаща и здравословна закуска. С нея лесно ще впечатлите гостите или любимите си хора, защото изглежда зашеметяващо. За две порции ще имате нужда от следните продукти:

 – 2 големи лилави сладки картофа

За пълнежа :

– 2 1/2 чаши обикновени овесени ядки
– 2 чаени лъжички суха куркума
– 1 чаена лъжичка канела
– 1 супена лъжица настъргани цитрусови кори
– 1/4 чаша мед
– 1/4 чаша олио
– 1/2 чаша тиквени семки
– щипка сол

За топинга :

 – 1 чаша цедено мляко
– 1 чаена лъжичка кленов сироп (или мед)
– 1 пакетче чай от хибискус
– ядливи цветя, за гарнитура (по избор)

Начин на приготвяне :

Започнете с приготвянето на картофите. За целта включете фурната на 200 градуса, измийте добре картофите и ги надупчете с вилица по цялата кора. Увийте ги в алуминиево фолио и ги печете между 45 и 60  минути ( в зависимост от големината на картофите) докато омекнат.

След това пригответе плънката. Намалете фурната на 180 градуса и пригответе тава с лист хартия за печене на дъното. Смесете всички съставки за пълнежа в купа и бъркайте, докато всичко е покрито равномерно с мед и мазнина. Разпределете равномерно сместа в тавата и печете за 45 минути, като на всеки 15 минути вадете и разбърквайте. След това извадете и оставете да се охлади на открито.

Накрая пригответе чая от хибискус според инструкциите върху опаковката. Изчакайте да се охлади до стайна температура и го прибавете заедно с кленовия сироп към цеденото мляко. Разбъркайте, докато се получи кремообразна смес.

Остана само да асамблирате ястието. Разполовете картофите по дължина, сложете отгоре от плънката и от топинга. Украсете с ядливи цветя и ядки. Сервирайте здравословната веган закуска топла.

Плодова салата от цитруси с нар

vegan zdravoslovni recepti

Лесна, ароматна и полезна е втората от избраните веган здравословни рецепти. Тя ще ви освежи по всяко време и ще ви зареди с енергия. За две порции от нея ще ви трябват следните продукти:

 – 1 розов грейпфрут, обелен
– 2 или 3 клементини ( портокали, мандарини), обелени
– семена 1/2 от нар
– листа прясна мента

Направете на големи кръгли резени  грейпфрута и клементините и ги подредете в голяма чиния. Поръсете отгоре с нар и ментови листа. Сервирайте веднага.

Градински тарт с печени чушки и фета

vegan zdravoslovni recepti

За около 8 порции от това веган здравословно ястие, подходящо за обяд или вечеря ще ви трябват следните продукти:

 – 2 листа бутер тесто, размразени
– 3-4 чаши зеленчуци, нарязани на парчета ( домати, царевица, лук, тиквички и тиква)
– 2-3 стръка прясна мащерка или розмарин
– 2 супени лъжици зехтин
– 120 грама фета + повече за гарнитура
– 170 грама печени червени чушки
– 2 скилидки чесън
– Сол  и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. В правоъгълна тава сложете лист хартия за печене на дъното и поставете отгоре бутер тестото. Подгответе още един лист и сложете върху него нарязаните зеленчуци и билки. Поръсете отгоре със зехтин и разбъркайте така, че да се покрият с мазнината. Сложете всичко да се пече за 30 минути или докато придобие златист загар. След това извадете от фурната и оставете да се охлади на открито.

Междувременно  пюрирайте фетата, чушките и чесъна в блендер. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.

Намажете тестото равномерно с пюрето и отгоре подредете печените зеленчуци. Украсете с допълнително фета и билки.

Добър апетит!

източник: vegetarianventures.com