Рубрики

Момиче на седмицата: Белла Дуранова

momiche na sedmicata bella duranova

Доза красота, нотки на романтика и щипка мечти се преплитат в безусловна хармония при нея. Стартира сравнително скоро свой моден бранд – Durans, който набира все по-голяма популярност на нашия пазар. Спокойно можем да кажем, че мечтите се сбъдват, но тогава, когато ние сме готови за тях и бариерата, която ние сами си поставяме към тях, стане време сами да я вдигнем. След нейния разговор може и вие да си припомните онези неща, които когато сте били малки са ви се стрували възможни и граници на мечтите не са съществували. Представяме ви с радост – Сибел Дуранова!

momiche na sedmicata bella duranova

LZ: Как реши да стартираш своя бранд Durans?

 –  Това беше мечтата на малката Сибел – на две плитчици, обезателно с кукла Барби в ръка, която сменяше тоалетите си на ден по няколко пъти. По онова време шиех роклички на барбитата си. Правя дрехи за себе си от 15-годишна, а в последствие започнах за майка ми и за приятелките ми. Близките ми винаги са ме уверявали, че това е моето призвание, но все не ми достигаше куражът да кажа – СТАРТ. Харесвах професията си като HR мениджър и я работех с удоволствие, но често малката Сибел ми напомняше, че не сбъднах мечтата й. Беше краят на август, бях сама на плажа и се наслаждавах на морето, тази идея отново ми влезна в ума и бях уверена, че е точният момент да я стартирам.

momiche na sedmicata bella duranova

LZ: Какви са основните предизвикателства пред подобно начинание?

 – За мен, като перфекционист, основното предизвикателство беше липсата на професионална компетентност. За кратко време научих доста и продължавам всеки ден на научавам по нещо ново относно материи, обработки и т.н. Единственият начин да се справяш отлично в работата си е да я обичаш. Малките предизвикателства поддържат страстта към това, което правя.

momiche na sedmicata bella duranova

LZ: Сама ли правиш дизайна на облеклата?

  – Дизайнът на облеклата са изцяло мое дело, но винаги търся мнението и одобрението на майка ми, която има страхотен усет и нюх.

LZ: Лесно ли успяваш да ги котираш на българския пазар?

 – Въпреки, че съм от една година в бранша, интересът е огромен. Затова надеждите са ми големи, но не искам да прескачам стъпала, избирам да се развивам бавно и уверено.

momiche na sedmicata bella duranova

LZ: От какво най-често черпиш вдъхновение?

 – От положителните хора и времето, прекарано с тях. Когато се усамотя в природата. Креативна и творчески настроена съм когато съм в душевен мир, изпълнена с радост и положителни емоции. Случва ми се да си легна и да не мога да заспя, разсъждайки върху нови идеи в главата си, тогава просто ставам и започвам да скицирам до сутринта.

momiche na sedmicata bella duranova

LZ: Гледаш да вкарваш световните тенденции в колекциите си или се доверяваш единствено на собствения си инстинкт?

 – Както всички, които работят в модния бранш, аз също следя предстоящите тенденции в цветовете, формите, текстила и т.н. Организират се специални изложения и списания с тази цел, от които черпим информация и пресъздаваме от нашата гледна точка.

momiche na sedmicata bella duranova

LZ: Важни ли са за теб материите?

 – Няколко са ключовите неща, които допринасят за цялостната визия на модела. И именно един от тях е платът. Това е основният елемент на дрехата, за това неговото качество е от особено голяма значимост. Той допринася много за крайния резултат и за това аз държа моите модели да бъдат изработени от точния и качествен материал, за да може резултата да бъде на 100% сполучлив.

momiche na sedmicata bella duranova

LZ: Залагаш ли често на собствения си бранд в стила си?

– Определено, да. Все по рядко ми се случва да нямам парченце DURANS по себе си.

LZ: Кой е любимият дизайнер на Бела Дуранова?

 – Трудно е да конкретизирам само един. Определено мога да кажа, че Ив Сен Лоран е в началото на списъка ми. Както и Донотела Версаче, Карл Лаферфелд, Валентино Гаравани и младите Дейвид Кома и Оливър Роустейнг.

momiche na sedmicata bella duranova

LZ: С какво обичаш да акцентираш в стайлинга?

 – Обичам да комбинирам удобството с женственост и красота. Смятам, че подходящата чанта и чифт стилни обувки са способни да превърнат и най-семплата визия в аутфит за милиони.

LZ: Имаш ли „моден гаф“, който няма да забравиш?

– Не се сещам за конкретен такъв, но ми се е случвало, гледайки стари снимки, да се питам “Къде ми е бил умът?

momiche na sedmicata bella duranova

LZ: Ако трябва да изпиеш едно кафе с представител от модната индустрия, кой би бил той и къде ще се насладите на аромата и сладките приказки?

 – В най смелите ми мечти си представям нестандартна среща с Карл Лагерфелд в някое красиво родопско село, ще му направя турско кафе. 

momiche na sedmicata bella duranova

LZ: През кои години назад във времето модата ти допада най-много?

  – Безспорно легендарните 60-те години. Епохата на промените и смелите експерименти в модата. Когато се раждат минижупът, обувките на много висок и тънък ток, френският маникюр, дрехите и бижута от PVC, сакото с двуредо закопчаване и скини джинсите. Искам да добавя, че обожавам елегантния стил на Одри Хепбърн по онова време.

LZ: Каква е за теб немислимата комбинация ?

  – Благодарение на модните редактори, блогъри и всички смели хора в света на модата, днес сме свидетели как немислимите комбинации се превръщат в трендове. Единственото, което е нужно, е да имате дързост. Трябва да сте убедени, че това е стилът, който ви изразява като човек и да се чувствате комфортно в него.

momiche na sedmicata bella duranova

LZ: Имаш ли бюти трикове? На какво залагаш в грима?

 – Аз съм суетна жена, държа винаги да изглеждам добре. Но не полагам специални грижи за себе си, не губя дълги часове пред огледалото, слагам малко грим и излизам. Добрият външен вид е форма на уважение – както към хората, с които се срещам в ежедневието, така и към самата мен.

LZ: Кое твое качество ти помага най-много в работата като дизайнер?

  – Не се определям като дизайнер, все още не смятам, че заслужавам това прозвище. Аз съм момиче, което се занимава с това, което обича. Всъщност не смятам, че професията е определяща. Разковничето на успеха се крие в безотказна упоритост и силната страст към това, с което се занимаваш. Тези две мои качества са движещата ми сила както в работата ми, така и в живота.

momiche na sedmicata bella duranova

LZ: Какво те очаква в близък план?

  – Работя по нови и различни проекти, с детски трепет очаквам реализирането им.

LZ: Какво ще пожелаеш на читателите на LAZARA.bg?

 – Да избършат замъглените прозорци и да се усмихнат на живота, защото той е прекрасен. Да не спират да мечтаят, защото “Тези, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят.