Рубрики

Момиче на седмицата: Станимира Каменова

momiche na sedmicata stanimira kamenova

Креативност, комбинирана със силно изразена индивидуалност и творческо мислене стои зад нея и нейния бранд RED DECOCT. Да бъдеш различен обикновено изисква смелост, която тя наистина притежава и която й помага в стъпките към налагане на нейното виждане за модата. Стартира своята марка заедно със сестра си и двете се опитват да направят нещо различно, което да популяризират на нашия и немския пазар. Тя се казва Станимира Каменова, родом от Видин, много самокритична, взискателна към себе си и от нейните думи разбираме, че е човек на настроенията. Какви са вдъхновенията на един дизайнер, пред какви перипетии минава един процес за стартиране на бранд и какви са нейните модни предпочитания, четете в интервюто с новото ни Момиче на седмицата.

momiche na sedmicata stanimira kamenova

LZ: Откъде и как се роди името Red Decoct?

–  RED DECOCT е защитена търговска марка не само за България, но и за Европейския съюз. Желанието ни да се развиваме не само на родния пазар, но и зад граница, ни накара да търсим интересно, различно, запомнящо се име, носещо смисъл и нотка от българските корени. Red, защото това, което правим, е забележимо като червения цвят и изпълнено със страст – символ, на което е така любимата ни червена багра. Decoct идва от латинското “Decoctum” и значи отвара от лековити билки, изварявам, приготвям отвара. Така ние приготвихме нашата магична отвара за вас. Латинският език дава корена на много думи в различните езици. Нашето Decoct присъства навсякъде: English – Decoction, Italian – Decotto, French – Décoction, Portuguese – Decocção и много други. Най-интересното за нас беше, че думата изписана Decoct е старобългарска и означава същото.
….и така се стигна до RED DECOCT 🙂

LZ: С какви очаквания стартира бранда?

– С очакването, че показвайки най-после моето виждане за мода и стил на хората, те няма да ме разберат. До някъде бях права, но не напълно. Това не ме обезкуражи. Близо година виждам колко много хора са на моята вълна и с моя усет. Доволна съм 🙂

momiche na sedmicata stanimira kamenova

LZ: Коя беше най-голямата трудност, пред която се изправи по време на подготовката, а и след това?

– Това, че не бях подготвена за многото етапи, които има в изработката и реализацията само на един артикул (смее се). Следващо подред е канализирането на процеса на работа. Но няма невъзможни неща!

LZ: Лесно ли се налага нов бранд на нашия пазар?

– Никак не е лесно. Пазарът е залят с предложения, реклами и нови марки. По-лесно е обаче, когато си различен и пълен със собствени идеи. Всички черпим идеи от световния тренд, но няма как да не те забележат, след като влагаш собственото си виждане и усет. Точно на това разчитам и аз. Благодарна съм на богатото си въображение.

LZ: Скептичен ли е българският потребител, когато става дума за родно производство?

– Скептичен е, докато не пипне материите ни на живо 🙂

momiche na sedmicata stanimira kamenova

LZ: Какво се стремите да наложите най-вече?

– Различно мислене. Искам хората да видят чрез нашите дрехи как могат да пречупват визията си по много различни начини. Как една тениска може да бъде част от небрежната ти дневна визия, а в следващ момент завършек към вечерното облекло. Оставете роклите за балове и сватби. Спортно елегантна визия + висок ток е много по-секси дори от най-разголената рокля.

LZ: Как протича процеса по подготовка на новите неща?

– Работя със сестра ми. Двете мислим всеки модел, обикновено аз обичам да се налагам. Понякога имаме леки спорове (смее се). След това рисувам идеята, предавам я на графичните дизайнери и тя „оживява“. Намираме подходящата материя и всичко си идва на мястото. Екипът ни е страхотен – отдаден и стриктен във всяко отношение.

LZ: На кое наблягате най-много – материи, дизайн, комфорт или на добрата комбинация помежду им?

– Разбира се на комбинацията от всички тези фактори! Обичам да правя нещата така, както бих ги направила за самата мен. Всеки иска най-хубавото за себе си. Това искам и за моите клиенти. Не правя компромис с материите! Изпипваме всеки детайл. Ако се наложи правим едно нещо по няколко пъти, докато се получи. Не бих предлагала нещо, което на мен не ми харесва и не е изпълнено добре. Точно затова вече се радваме и на редовни клиенти.

momiche na sedmicata stanimira kamenova

LZ: Кое е най-голямото вдъхновение за един дизайнер?

– Любовта 😉

LZ: Ти самата стремиш ли се да вложиш личния си стил в бранда или го оставяш на страна?

– Винаги се стремя да вложа личния си стил. Не мога да избягам от него. Моят стил е един различен свят. Понякога определян като viagrasansordonnancefr.com странен, но много интересен, шантав, пълен е с енергия и любов. Чувствам се като Алиса в страната на чудесата. Радостна съм, че имам много клиенти и приятели, които го разбират и харесват и често се отбиват в магазина на RED DECOCT.

LZ: В предварителния ни разговор ми каза, че често залагаш на твои неща във визията си. А извън бранда, какво обичаш да си купуваш? Залагаш ли на конкретни марки?

– Като всяка жена обичам да пазарувам. Напоследък нося само мои дрехи. Това, което купувам допълнително са чанти, обувки и аксесоари… типично в женски стил 🙂 Не залагам на конкретни марки винаги, но имам своите предпочитания към брандовете. Фен съм на Valentino, Zara, YSL, Rossi и много други.

momiche na sedmicata stanimira kamenova

LZ: Коя е най-отличителната ти черта в стила?

– Новаторство и увереност. Аксесоарите са неразделна част и от ежедневния ми аутфит и не се страхувам да съм различна.

LZ: С какво един аутфит най-лесно може да бъде запомнен и да привлече положителни погледи?

– С това да има правилно съчетание между дреха, обувки и аксесоари и не на последно място, представен смело и със самочувствие.

momiche na sedmicata stanimira kamenova

LZ: Има ли конкретно нещо, което през годините така и не си успяла да приемеш в модата?

– Сляпото следване на тенденциите, без съобразяване със собствения си стил и усет.

LZ: Бягане от стереотипа или старателно поддържане?

– Старателно бягане.

LZ: Любима цветова комбинация за топлия сезон…?

– Сив и розов пастел.

momiche na sedmicata stanimira kamenova

LZ: На какво ще наблегнеш като айтъми и тенденции през идните слънчеви месеци?

– Феерични рокли в нежни цветове. Също така нови и цветни принтове за така любимите ни тениски.

LZ: Кое за теб е най-дразнещото клише в модата, което искаш да разчупиш?

– Носенето на „модерни“ дрехи, не защото отиват на цялостната физика, а защото всички ги имат и искат.

LZ: Допада ли ти идеята, че стрийт стайла диктува част от модата в последните години?

– Определено. Спортно-елегантният, леко небрежен стрийт стил комбиниран с висок ток, хубав грим и свободна коса е толкова секси и фриволен, че привлича всички погледи.

momiche na sedmicata stanimira kamenova

LZ: Ако цитирам Коко Шанел: „За да бъдете незаменими, трябва да се променяте през цялото време”- кое при теб подлежи на редовна промяна?

– Настроението (ха-ха). Всичко! – Коса, грим, аксесоари, цветови комбинации, материи и модели на дрехите.

LZ: За финал какво ще пожелаеш на читателите на LAZARA.bg?

– Следвайте интуицията си и не се страхувайте да бъдете различни!

Inline
Inline