Рубрики

На фокус: Пейо Пеев

peyo peev fotograf

Снимка: Георги Тодоров

“На фокус” е рубриката на LAZARA, която обръща специално внимание на хората, при които изкуството е начин на живот. Тези, които се опитват да покажат чрез своето творчество възприятието си за света. Дали това ще бъде чрез кадър, видео, картина, мелодия или театрална постановка… зависи единствено от таланта, който всеки един от тях носи в себе си.  За мен лично хората на изкуството са “пъстри хора”, без точна яснота и конкретизация, просто комбинация от много малки детайли пречупени през арт призма. Този път ще насочим фокуса на вниманието си към един фотограф, чието творчество се простира из различни жанрове във фотографията. Неговото име е Пейо Пеев, създател на Art Studio Allure by Peyo Peev. От портретна до будоар, преминавайки през модна фотография, неговата работа е разнообразна и много интересна. Вижте какво още ни сподели той за нея и самия себе си в идните редове. Приятно четене!

peyo peev fotograf art studio allure

LZ: Кои бяха твоите първи стъпки във фотографията?

– В 8-ми клас тръгнах на курсове по физика. От “Общински детски комплекс” в град Бургас бяха решили, че курсовете ще са формулирани “Физика и Фотография”. От тогава вися по тъмните стаички, заобиколен от ленти и хартии.

LZ: Кое беше твоето вдъхновение да се занимаваш именно с това?

– Работата на фотографите е доста привлекателна във всеки един аспект, независимо от стила, в който снимат. Имам приятел, когото по стечение на обстоятелствата наричаме “Принца”. След прекарано малко време с мен по време на работа ми каза: “Трябваше да стана фотограф, а не принц”. Много се смяхме но мисля, че е доста показателно.

 peyo peev fotograf art studio allure

LZ: Към момента работата ти е доста разнообразна, но сякаш портретната фотография взема превес. Може ли да се каже, че там е твоят афинитет?

– Снимам в различни жанрове, защото според моята философия всеки един жанр има малки трикове и тайни, които те правят по-добър фотограф и те учат на различни неща, които да колаборират в добър синхрон. Портретната фотография ми е любима, защото имаш възможността да погледнеш в душата на един човек и да го покажеш в най-добрата му светлина през своя поглед, ако разбира се си “изиграеш добре картите”.

LZ: Кой според теб е най-важният фактор при този тип фотография?

– В този жанр според мен е важно да успееш да накараш човека срещу теб да покаже емоцията, която търсиш. Ако не си поне малко психолог, мисията е невъзможна. Аз лично предпочитам да поставя модела си в ситуация, в която емоцията му да е истинска, вместо да му кажа какво искам да ми покаже. Смея да твърдя, че съм добър в това.

peyo peev fotograf art studio allure

LZ: А като цяло в този тип изкуство?

– Отново емоцията. Ако успееш да накараш “зрителя” да изчита емоция, докато гледа твое произведение, то ти си постигнал целта си.

LZ: В днешно време хората имаме достъп до различни устройства и апликации за обработка на снимки. В кое все пак ще си остане най-голямата разлика от хоби фотографията и професионалната такава?

– Разликата според мен е в това дали взимаш пари за работата си. Познавам уникални фотографи, които хората определят като “хоби фотографи,” защото го правят между другото, но въпреки това много хора, както и аз, се възхищаваме на работата им. Разбира се, имам примери и за обратното.

peyo peev fotograf art studio allure

LZ: Пътят на създаване на изкуство ли е най-големият стимул?

– Разбира  се. Чувството да бъдеш оценен от зрителя е уникално, но не може да се сравни с това ти да си доволен от себе си и от резултата от работата си.

LZ: Коя е храната на твореца в теб?

– Мога да черпя вдъхновение от абсолютно всичко, дори от камъка, в който съм се спънал и разбира се, да го изкривя през моя поглед. Имам обаче един проблем, който се опитвам да оправя от известно време, трябва да се науча да си записвам идеите, защото бързо ги забравям, преминавайки към следващата.

peyo peev fotograf art studio allure

LZ: Какви кадри обичаш да правиш извън работно време?

– Портрети.

LZ: Какви снимки преобладават в телефона ти?

– В телефона си имам основно локации за снимки и мини клипчета от бумеранг.

peyo peev fotograf art studio allure

LZ: Студийна или стрийт фотография?

– Стрийт фотографията ме привлича повече, въпреки че имам голямо хубаво студио.

LZ: Мечтан проект?

– Не обичам да се ограничавам с една конкретна мечта. От мъжка гледна точка, мечтата ми е да снимам реклама за някой от големите автомобилни концерни. От фотографска гледна точка, обаче,  искам да снимам за една конкретна модна марка, която е на световно ниво и ако щете вярвайте, тя е българска.

peyo peev fotograf art studio allure

LZ: Имаш ли някаква финална рутина, която правиш на всеки твой кадър?

– Не бих казал. Всичко зависи от настроението ми в момента.

LZ: С какво искаш да свързват хората името ти и Art Studio Allure by Peyo Peev?

– Стремя се да предоставям на клиентите си премиум услуга. Като започнем от отношение и завършим с високото качество на продукта. За мен вниманието към детайла е много важно и клиентите ми го оценяват високо.

Inline
Inline