майчинство

16 лесни начина как да се наслаждаваме още повече на своето майчинство.

Всяка жена, която има дете знае, че само по себе си, майчинството е едно вълнуващо пътешествие, по време на което може и да ви стане лошо. Смесица от чудодейни първи мигове с дългоочакваната рожба, безценни прегръдки, безсънни нощи и огромно напрежение.

Помогнете на хубавите моменти да надделеят и компенсират неприятните, чрез разпознаване на онези малки или по-големи неща, които трябва да бъдат оценени. Бъдете вие тези, които ги отпразнуват. Използвайте тези 16 прости стъпки, за да получите максимално удовлетворение от времето на своето майчинство, защото хлапетата ви заслужават най-щастливата мама, която могат да имат!

Майчинство – как да му се наслаждаваме повече

 • Като отсяваме своите реални хубави моменти.

Ако се фокусираме върху заснемането на перфектната снимка, която да публикуваме в социалните мрежи или сравняваме дните си с тези на друга виртуална реалност, ще пропуснем всички възможности, които имаме пред себе си. Красотата и щастието ни са пред нас и трябва да им се радваме всеки ден.

 • Като откриваме хумористичната страна на нещата, когато това е възможно.

Няма как всяко разливане на сок, размазване на храна, счупване на скъп предмет или злополука да бъдат повод за усмивки, но намирането на начин да се прояви чувство за хумор, може да обезвреди напрежението, когато е възможно, а също така ще помогне малко по-леките моменти да не ескалират в големи изпитания.

 • Като спрем да очакваме съвършенство.

Щом веднъж осъзнаем, че сме обречени на неуспех, защото си създаваме недостижими стандарти като майка, ще можем да започнем да се наслаждаваме на реалностите на майчинството в целия му разхвърлян и лепкав блясък.

 • Като започнем да си правим снимки.

По този начин не само ще изместим фокуса си далеч зад обектива, но и ще запазим моменти от настоящето. Появата ни в милите семейни снимки ще остави осезаем спомен за тези сладки моменти, към които да погледнем назад по време на трудни дни.

 • Като си правим труда да отбелязваме малките победи.

Сутрините, в които децата ни са обули еднакви чорапи, закопчали са се правилно, измили са си зъбите без да ги подсещаме и са си приготвили закуска, може и да не са кой-знае колко важни за някой друг, но майките ще оценят постижението. Тъй като можем да оценим подвизите, трябва съзнателно да отпразнуваме тези победи, когато е възможно, за да окуражим малчуганите.

 • Като отделяме време за себе си.

Нощите, в които спим отделени от мъничетата може и да са трудни, особено в началото, но са важни, за да възстановим силите си и да развиваме собствените си страсти. Това време ни позволява да развием други аспекти на своята идентичност извън настоящето майчинство, които ще ни направят по-добър родител в дългосрочен план.

 • Като не очакваме друг да ни награди, а сами го правим.

Никой друг освен нас не знае по-добре колко трудно е ежедневието ни, така че няма смисъл да очакваме похвала от партньора, детето или друг колега – родител. Ако имаме ден, в който смятаме, че сме се справили чудесно като родител, можем сами да си го признаем, вместо да очакваме похвалата от другаде да ни донесе удовлетворение.

 • Като не позволяваме на бъркотията да ни унищожи.

Една временна бъркотия няма да ни определи негативни нито като родител, нито като личност. Вместо да изпадаме в паника при всяко петно, разхвърляни играчки из цялата стая или неща, които не са на мястото си, по-добре да отстъпим една крачка назад и да отделим вниманието си от лепкавото бедствие и да оценим веселото време, което е преминало в този процес.

 • Като приемем промененото си след раждането тяло.

Вместо да се сравняваме с другите жени или да ненавиждаме развалената си фигура, нека да й бъдем благодарни за това, което е направила за нас и за нашето дете. Невероятна е силата, която една жена може да спечели от промяната в негативните си мисли, когато започва да изпитва благодарност към тялото си.

 • Като се научим да приемаме вината, без да я оставим да ни контролира.

Няма жена, която да не разбере рано или късно, че всяко майчинство е свързано с моменти на съжаление и вина. Ако не искаме да се разочароваме от себе си, по-добре би било да приемем, че независимо колко сме чудесни, разочарованието ще е част от майчинството под някаква форма и това би имало по-малък контрол над нас.

 • Като останем в настоящето и запомняме малки моменти от ежедневието.

Независимо дали ще правим снимки всеки ден или ще започнем да водим дневник с позитивните неща, които се случват, отделянето на по една минута дневно, за да осъзнаем и следим малките моменти, които ни носят радост, ще ни помогне да оценим позитивното в хаотичната роля на родител и ще се превърне в безценен спомен, колкото  повече събираме.

 • Като разпределяме времето си така, че да постигнем най-много.

Въпреки, че за почти всички заети родители справянето с безброй задачи е начин на живот, понякога това може да попречи на способността ни да се възползваме максимално от времето си. Ако блокираме конкретни периоди, посветени на фокусиране само върху децата ни или на конкретни задачи, това може да ни помогне да се чувстваме така, сякаш даваме всичко възможно във всяка отделна област и в замяна да се чувстваме по-добре за това, което сме били в състояние да изпълним.

 • Като си почиваме периодично от социалните медии.

Ако попаднем в капана на сравняването на нашите дни или семейства с тези на други хора, значи ни е време да си дадем почивка от  социалните медии за определен период от време. По този начин ще имаме възможност да оценим всичко онова, което те трябва да предлагат на майките, а също така осъзнаем областите, в които те добавят стрес или ненужно безпокойство.

 • Като внесем магия.

Детството може да бъде магическо време и ако отделяме време не само да внасяме изненади, учудване и чиста радост в света на детето си, но също така активно участваме в него,  и двамата ще получим дори повече от тези приказни моменти.

 • Като кажем твърдо НЕ.

Вместо да се фокусираме върху нещата, които не можем да направим или бихме искали да опитаме, но не сме успяли да изпълним така, както искаме, по-добре да спрем да се оставяме в капана на тези излишни стресови фактори – особено ако вече сме казали НЕ на тях.

 • Като изпълним дома си с музика, усмивки и денс партита всеки ден.

Тези прости традиции и специални минути може да се изградят в щастието, което вашето дете не само ще си припомня поглеждайки назад, но също така ще носи напред в годините си като възрастен.

 

източник:popsugar.com