самоувереност при децата

Знаете ли, че неволно подкопавате чувството за увереност в малкия си наследник, просто като му обуете обувките ? Как да не разрушавате самоувереността на детето си, за да може то да израсте самостоятелно и сигурно в собствените си способности е нещо, което трябва да се вземе под внимание от всеки родител. Но, понякога, дори без да осъзнават, майките и бащите действат по начин, който води точно до обратното.

Родителите искат децата им да растат самоуверени и способни. Замислете се, дали и вие не допускате тези ситуации, които унищожават детската увереност в собствените възможности и не ги практикувайте.

Как да не разрушавате самоувереността на детето си

самоувереност при децата

Не казвайте „Това е лесно“

Когато децата ви се затрудняват в някоя задача, която на вас ви изглежда лесна, не означава, че тя е такава. Когато казвате: „Това е лесно. Можеш да го направиш“  всъщност се опитвате да ги мотивирате и окуражите, но детската психика разсъждава по следния начин: “ Вероятно нещо не ми е наред, защото за мен това не е лесно и явно съм глупав/а“.  Това обезкуражава детето и то предпочита да се откаже. И намалява самоувереността му.

Вместо това, може да му кажете : „Това може да е трудно, но се опитай да го направиш. Ще ти покажа как се получава най-лесно, а след това ще се упражним заедно.“ По този начин, ако детето се справи със задачата, ще си каже : “ Аз направих нещо трудно.“ Ако не успее, поне е било на ясно от самото начало, че предизвикателството не е било лесно. Този подход помага на децата да останат насърчени и повишава усещането им за собствена стойност и способности.

Не правете прекалено много неща за тях

Децата ви искат сами да си вършат нещата. Това им дава усещане за постижение и ги кара да се чувстват приятно от способностите си. Вероятно смятате, че един от начините да покажете любовта си е като обгрижвате детето си прекалено и вършите често неща вместо него. Но това го лишава от възможността да научи нови умения за живота и заобикалящата го действителност, както и от усещането за независимост. Помагайки на детето си да върши нещо, което е нормално за възрастта му и вероятно спокойно може да прави и само, вие му казвате индиректно „Ти не си способен.“

Вместо да се натоварвате допълнително, разделете задачите на малки и лесни неща, които са по силите на малчугана. Това ще му даде шанса да почувства лично удовлетворение, след като се справи успешно. Самоувереността му ще порасне.

Не реагирайте агресивно, когато правят грешки

Грешките са част от живота – всички ги допускаме. Вероятно изпитвате нужда да предпазите децата си от правенето на грешки  или да им помогнете, но това няма да им бъде от полза. Това ще ги уплаши от живота и от всички страшни неща, които може да предложи.

Примирете се с факта, че децата ви ще правят грешки. Начинът, по който вие ще реагирате на това, ще им помогне да израснат и ще ги научи, че грешките са нещо лошо. Грешките са болезнени, но могат да допринесат за израстване, ако се справят с тях по правилния начин. Не лишавайте детето си от възможността да надрасне ситуацията, да признае грешките си, да реши проблема и да се почувства страхотно накрая.

Вместо да изпадате в истерия, когато детето ви обърка нещо, го научете как да компенсира това и да носи отговорност за своите действия. Това ще насърчи здравословна гледна точка към проблемите и ще позволи на детето да се чувства добре в кожата си.

Много родители не осъзнават, че тези три родителски отзиви намаляват самоувереността на детето. Сигурни сме в добрите ви намерения, но ако ви се е случвало да допуснете някоя от тези реакции в ежедневието и възпитанието на наследника си, опитайте да преосмислите действията си. Ако това е нова за вас – чудесно, защото четенето и ученето показват, че сте заинтересована от подобряване на методите за възпитание. и правите най-доброто, на което сте способни.