Сватби

Сватбен обет – романтичен и трогателен момент

svatben obet

svatben obet

Произнасянето на сватбен обет е изключително романтичен жест, който влюбената двойка изрича един на друг в деня на своята сватба. Това е форма на клетва за вярност и вечна обич, един вид искрено обещание, което младоженците си дават един на друг, което е написано предварително лично от тях.  Но какво съдържа самият текст – какво е добре да се припомни и кое е по-разумно да се премълчи? Кога е подходящият момент да се изрече чувственият сватбен обет и как да се направи?

Макар в България най-често думите „В добро и в зло, в богатство и в бедност, в радост и мъка, докато смъртта ни раздели” да се възприемат като вид сватбен обет, в американската сватбена култура съществува по-различна традиция, която постепенно и отскоро навлиза в Европа. Ако търсите начин да внесете тази традиция, която бележи своето начало още от най-древни времена в своето сватбено тържество, значи трябва да напишете поотделно своите сватбени обети. За целта, може да намерите някои основни съвети, които да ви помогнат и насочат към създаването на най-искрения и мил текст, написан специално за брачния ви партньор. Четете внимателно надолу.

Сватбен обет

Тя:Кълна се да ти помагам да обичаш живота. Да се грижа за теб нежно и да имам търпението, което любовта изисква. Да говоря, когато са нужни думи, и да споделям тишината, когато не са. Да живея с топлината на сърцето ти и да я наричам „дом“.

Той:Кълна се да те обичам във всичките ти форми. Завинаги. Да не забравям, че тази любов идва веднъж в живота. И винаги да знам, че без значение какви трудности ни предстоят, ще намерим пътя един към друг.“

Едни от най-кратките и смислени думи, които сме виждали в романтичните филми, но които остават за дълго в сърцата.

Имайте в предвид, че е добре да подготвите своите сватбени обети предварително. Последните дни преди сватбата ще бъдат достатъчно натоварени и стресиращи. Напишете чернова поне два месеца преди това, която може да актуализирате непосредствено преди церемонията, ако сметнете за нужно. Не използвайте готови шаблони от интернет, а създайте свой уникален текст. Може да използвате идеи от някои романтичен филм за вдъхновение, любима поема или песен.

Основните критерии, към които трябва да се съобразите са: структурата на самия текст, съдържанието му и времето, което ще ви бъде нужно за изричането му – добре е да бъде в рамките на 2-3 минути. Като начало обмислете концепцията на своя сватбен обет – дали ще съдържа трогателни и умилителни слова, които ще разчувстват не само половинката ви, но и всички присъстващи или предпочитате по-скоро да внесете нотка хумор със забавни и леко иронични брачни клетви. Преценете дали би било уместно да добавите нещо лично и интимно в обета на сватбата, защото думите ще бъдат чути и от всички гости.

Ако срещате затруднения относно текста, който трябва да напишете, настройте се за това, като си представяте как разказвате историята на своята любов в няколко кратки изречения. Така ще поставите началото. Използвайте спомени за обстоятелствата, които са ви срещнали, момента, в който сте се влюбили, как сте преживели заедно някой силен и емоционален момент. След това обяснете на човекът, на когото ще се вречете във вярност, защо го обичате и защо е специален за вас, как се е променил животът ви, откакто сте заедно и защо сте сигурни, че искате да остареете заедно. Направете обещание как ще се промени бъдещето ви от тук нататък, какво още искате да изживеете заедно и какво ще направите, за да сбъднете мечтите ви. Ще създадете най-романтичният и трогателен сватбен обет, само ако сте напълно искрени.

Когато изричате обетите си, хванете ръцете си и се гледайте право в очите. Забравете за цялата суматоха и накарайте своя избраник да се почувства специален. Имайте в предвид, че начинът, по който ще кажете клетвата си е не по-малко важен от съдържанието й. Този момент ще бъде един от тези, който ще запомните до края на живота си, така че му отделете цялото си внимание. Добре е предварително да научите наизуст и да репетирате пред огледалото поне няколко пъти своя сватбен обет преди церемонията. Ако имате съмнения, че може да забравите текста от вълнение, може да го напишете на малка красива картичка, която да държите в близост преди сюблимният момент.

Имайте в предвид също така, че трябва да помислите за мястото и времето, в което бихте искали да произнесете своите сватбени обети. Ако сте планирали изнесен ритуал, би било много подходящо, защото няма да сте ограничени от времето. Ако сте предвидили размяната на брачните клетви да се случи при подписването, трябва да сте на ясно, че времето на ритуала обикновено е строго фиксирано и трябва да предупредите предварително за намеренията си, преди да протече ритуалът по бракосъчетаването. От друга страна, може и с произнасянето на сватбените обети да сложите красив завършек на сватбения ден, като засвидетелствате любовта си пред всички гости. За наистина впечатляващ финал, може да пуснете бели гълъби или въздушни фенери в небето.