- Advertisement -
Диети и Спорт

Какво да ядем и пием преди и след спортуване

kakvo da piem predi trenirovka voda limon

Спортът е важен, за доброто ни здраве и за издръжливостта на сърцето ни, но какво да ядем и пием преди и след спортуване? Приемът на правилните храни и напитки е изключително важен, за да се поддържат и постигат добри спортни резултати. Ще споделим част от опита си в „занаята“ и част от мненията на водещи световни инструктори и треньори в различни спортове. Вярваме, че заедно ще постигнем по-красиви и по-здрави тела. А както са казали – „Здрав дух в здраво тяло“ Комерсиален изказ, но с много истина в себе си.

Подходящи храни и напитки преди и след спортуване

kakvo da qdem piem predi sled trenirovka sheik

Преди да ви отговорим на въпроса „какво да ядем и пием преди и след спортуване“, искаме да уточним, че е препоръчително да се яде до максимум 1 час преди тренировка, а след нея – до максимум 2 часа. В първия случай тялото ще има време да активира полезните вещества, които ще получи. А във втория случай – тялото е вече активно и в този период максимално усвоява храните и напитките. Извън тези периоди рискувате да оставите тялото си неподготвено и невъзстановено.

За по-здрави и по-красиви тела

kakvo da qdem predi sport ovesena kasha banan

Преди спортуване:
Подходящо е да пиете вода с парченца и сок от лимон (с кората – съдържа много витамини) в съчетание с 50-100 гр. тиквени семки (тиквените семки са способни да снабдят тялото ни с нужните протеини). По този начин стомахът ви няма да чувства тежест, ще има енергия и тялото ще е добре хидратирано.

Овесена каша с парченца банан. Тази сутрешна закуска е най-доброто гориво, което можете да дадете на тялото си. Ще последва една невероятна тренировка.

kakvo da qdem predi sportuvane cedeno mlqko plodove

Цеденото кисело мляко, в съчетание от банан и бадеми също „работи“ добре за тялото преди тренировка. Ще избегнете некомфортна тежест в стомаха.

Винаги е по-добре да имате нещо в стомаха, когато започвате активна физическа дейност. Това е неписано правило при спортистите. Какво да ядем преди тренировка? Ако сте цял ден в движение и нямате възможност да закусите или обядвате, вземете си поне едно протеиновопарченце„. Става въпрос за подобните на Corny изделия.

Няколко варени яйца могат да направят чудеса с постиженията ви в залата, на игрището и навсякъде, където ви е приятно да спортувате.

След спортуване:

kakvo da piem sled sportuvane kokosova voda
Доста хора намират за по-хидратираща кокосовата вода. Може да ви звучи малко екзотично, но се продава в по-големите хранителни хипермаркети.

Овесените ядки чудесно се съчетават с малини, боровинки, ягоди, пюре от тиква, бадемово масло или сурови бадеми. Въпрос на вкус са комбинациите от плодове тук.

kakvo da qdem sled sportuvane beltachen omlet

Белтъчен омлет с плодове. Звучи необичайно, но ще бъде вкусно за почитателите на белтъците от яйца и на пресните сезонни плодове.

Какво да ядем и пием след тренировка? Изпробвайте шейк с ленено семе или масло. В съчетание добавете боровинки, бадемово масло (или ядки, но сурови), канела, ленено семе (сурово). Перфектно опаковани плодове, за да осигурят нужните хранителни вещества на измореното тяло.

Протеиновият шейк възстановява и закалява мускулите. Можете да си закупите готови от спортните магазини, където има хранителни добавки или да си направите у дома. И в двата варианта шейкът ще запази тялото хидратирано, а стомаха – сит.