sunny beach bulgaria nightlife

Здравейте! Франки отново е на линия, този път на време! Вече официално сме в първия летен месец, което по традиция започна динамично – първо си припомнихме за детето в нас, след това под звука на сирените си спомнихме за хора, които никога не бива да бъдат забравяни и след няколко летни бури, светкавици и гръмотевици, успяхме да се доберем до Петък. В моя ден ще ви споделя виждането ми върху нещо доста познато – символът на българското Черноморие – Слънчев бряг. Затягайте коланите, грабвайте един бански и опаковка “Алказалцер” и „да палим към Слънчака“.

За тези, които все още не са посетили това култуво място, е редно да кажем, че, представете си, това е едно слънчево място на брега на морето.  Името му никак не е случайно, защото това е курортът с най-много слънчеви дни по нашето Черноморие. Въздигнат по времето на нашия социализъм, Слънчев бряг и до днес си остава най-известната туристическа дестинация в България. Така поне ще го намерите описан в някоя туристическа брошура от преди 20 години, но тъй като не искаме да навлизаме в социализма, ще го разгледаме от настоящата му страна и слава.

Днес Слънчев бряг е по скоро смесица между Содом, Гомор и Палма де Майорка, предлагаща пълна гама от възможности за безпаметни и греховни вечери. Даже нашите британски приятели бяха запленени от „чара“ и възможностите му и му посветиха един не толкова хубав „научно-популярен“ филм /който визираше и техни съграждани и съгражданки, как безпаметно се напиват традиционно по британски, както си го правят и във Великата Великобритания, само че се опитаха да изкарат нас, българите виновни за тяхното неприлично поведение/.

И нека пак да влезем в темата – ако искате да спите и да си почивате на плажа, докаго слушате галенето между вълните и брега, то Sunny beach не е вашето място! Тук е шумно и динамично! Ъгломерацията Несебър – Слънчев бряг – Свети влас си е доста впечатляваща. Несебър си остава любим на по-възрастните туристи заради всички църкви, музеи и малки, стари улички, покрити с камъни. Влас е нещо като нашето Orange county – яхти, зеленина и красота. А Слънчев бряг – там отиваш, за да се „разбиеш“, „размажеш“, „разцепиш“, „разглобиш“ и разни други глаголи, свързани със самоунищожението.

В Sunny има толкова много неща, че не знам от къде да започна. То е една балканска смесица с интернационален характер, където може да намерим от турска баня до тайландски масаж, ресторанти от цял свят и барове, пийп-барове, пиано барове… . Абе, екзотиката е пълна! Това, което не можете да намерите в Слънчев бряг са дървета, полицаи и кошчета за боклук, ама това е друга тема.

Думата екосъобразен тук се трансформира в еГосъобразен.

Слънчев бряг денем

Както вече може да си представите, то вероятно ще е слънчево. Това, което не може си представите, е шумът. На плажната алея може да слушате музика от поне три барчета, минимум. Докато си вървите към плажа, ще чуете поне 5 различни езика, ще се разминете с доста подпийнали от рано хора (може би не са спирали от предната вечер) и поне един „симпатичен“ и разговорлив човек ще ви прикани да хапнете, пийнете или пробвате „най-доброто“. Така наречените „викачи“ са част от интериора на повечето заведения. И не, не се плашете, ако започнат да ви преследват, не хапят… все още. Продължавайки по уличките ще се натъкнете на множество сергиики – къде законни, къде – не, предлагащи Всичко. Маркови дрехи – няма проблем! Тук всичко и ор’гинално, внос от Турция. Може да откриете почти всякакви марки дрехи, обувки и аксесоари. Ако нещо ви се струва съмнително, то „ и в бутиците така ги продават“.  Когато стигнете на плажа, всичко изглежда хубаво. Моренце, чист пясък, шезлонги, чадъри. Айляк! Тъкмо сте се настанили и при вас дотичва едно момче с тъмен загар и ентусиазирано ви иска 20 лева. Е, тия шезлонги ей така ли да ги дават! Както и да е, плащате, отпускате се и покоят ви отново е нарушен от класическия призив „Млечна сочна царевица, моля!“. След това може да ви предложат сладолед, гервече или други препечени на слънце „лакомства“. Ако пък искате да лежите на меко, да слушате приятна музика и да не ви предлагат царевица, ще се наложи да платите повече. Така стоят нещата тук.

Слънчев бряг нощем

cacao beach sunny beach bulgaria

Падне ли мрак колоритът на това място разцъфва. По улиците срещате много, ама много хора, предимно млади, ама по-предимно пияни. Музиката вече се чува от поне 5 места. От всякъде греят шарени неонови табели, прожектори, лампички и коледната ви окраса „ряпа да яде“. Нали знаете как насекомитe се събират на рояци пред най-светлата лампа. Май и тука е така. Не се тревожете, че се е вдигнало въстание, ако разминете група от 300 екзалтирани туриста, те просто са на бар-тур. Нещо като обиколка по музеите, ама нищо общо…  Вечер със сигурност най-колоритното място е Cacao beach. Това е сборната точка на елита на Слънчев бряг. Там има почти толкова лъскани коли, колкото на авто изложението в Женева. Да ти е паркиран Мерцедесът баш пред дискотеката е символ на просперитет и класа…. S-класа. Тук габаритите на мъжете са огромни, татусите жестоки, ланците дебели, а дамите са като от модно ревю. Самото ти присъствие там е постижение, а да си качиш снимка във Facebook от някой клуб – е това вече е още по-голямо постижение! В другите клубове няма толкова лукс и класа, но пък има алкохол. На корем.

Слънчев бряг в лицето на обикновения турист

Ако вие сте средностатистически западен турист на средна възраст, то вероятно вие сте били в Слънчев бряг преди 30 години. Вашите спомени са за едно зелено, тихо и пусто място и дълъг и спокоен плаж. Пристигате и бам! Шамар с мирис на алкохол! Или сте ограбен – неизбежно е! Шансът, този турист да си тръгне разочарован е голям, но пък съм бил свидетел и на такива, които си тръгват с „оригинални“ очила Rayban, временна татуировка и тениска “RAKIA- connecting people”.

Ако сте планирали да отскочите до Sunny за почивните дни ще очакваме снимки. Там четиримесечния купон вече тече, а плажът май си е топъл. Дали в Слънчев бряг е хубаво или не, не мога да кажа. Важното е, че там има за всекиго по нещо. Ако си търсите място за див купон, то това е вашата дестинация. И ако може титлата „Петък“ да бъде дадена на курорт, то това ще е „Слънчака“.

 Ваш Франки