Рецепти

Свинско с ориз – бърза рецепта

svinsko s oriz

svinsko s oriz

Ето и рецептата за едно много популярно ястие (особено зимата) – свинско с ориз. Любим вкус е на много семейства. А около коледните празници обикновено имаме доста от този вид месо и няма как да избегнем готвенето му с ориз. Към тази рецепта за свинско с ориз по желание може да добавите гъби и моркови, за да стане по-разнообразна и ароматна. Но ако не сте любители на тези зеленчуци, не ги слагайте към вашето ястие.

Рецепта за свинско с ориз

За да се получи вкусно вашето свинско с ориз, ще имате нужда от няколко лесно достъпни продукта. Запишете си ги и се запътете към близкия магазин.

1 кг. свинско месо
1 средна глава лук или 1 вр. пресен лук
4 ч.ч. бульон или вода
сол, черен пипер, джоджен
500 гр. ориз
3 с.л олио
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. универсална подправка
2 бр. моркови (по желание)
500 гр. гъби

Начин на приготвяне на свинско с ориз

Започнете готвенето на свинско с ориз с приготвянето на месото. Нарежете месото на парчета (на хапки) и го сложете да се вари в подсолена вода. Нарежете лукът на ситно и го запържете до златисто за 2 мин. През това време почистете и измийте добре оризът. След това трябва да добавите почистения и измит ориз към лука. Поръсете малко сол на вкус и добавете черен пипер, универсалната подправка и джоджен. Запържете още малко за няколко минути. Добавете месото и малка част от бульона и задушете цялата смес. Добавете гъбите и доматеното пюре. Когато всички продукти са омекнали, изсипете в тава заедно с останалата част от бульона и оставете да се пече на предварително загрята фурна на 220 градуса, докато изври водата. Ако искате да стане оризът по- рехав, изключете фурната още докато оризът е с консистенция на каша и оставете във фурната. Сервирайте докато е още топло ястието. Месото би се съчетало с червено вино за вечеря. Приятен апетит!