Рецепти

Рецепти за Бъдни вечер: Постни пълнени чушки

postni palneni chushki

postni palneni chushki

Вкусните постни пълнени чушки са чудесен вариант сред всички рецепти за Бъдни вечер. Много  апетитни, тези постни пълнени чушки са идеална алтернатива за постно ястие за празника. Това, че няма кайма в тях ги прави подходящи за вегетарианци, дори и за вегани, тъй като нямат никакви животински продукти. Ето и самата рецепта за постни пълнени чушки:

Рецептa за Бъдни вечер: Постни пълнени чушки

Необходими продукти:

1 ч. ч. ориз

10 големи червени чушки

2 глава лук

1 морков

2 домата

2 скилидки чесън

1/2 ч. ч. олио

сол и пипер на вкус

2 с. л. брашно

Начин на приготвяне на постни пълнени чушки

Първо си правите плънката. Почиствате ориза и го измивате, а лукът и чесънът нарязвате на ситно. Настържете моркова на ситно ренде. В тиган изсипвате олиото и когато загрее, прибавяте лука и чесъна и ги задушавате за кратко, след което добавете моркова. Когато лукът стане златист, добавете ориза и бъркайте докато не стане прозрачен. Към сместа прибавете солта, пипера и 1 ч. ч. вода и оставете да къкри на слаб огън, докато поеме водата.

През това време се заемете с чушките – измийте ги и ги почистете от семките и дръжките. Когато сместа стане готова започнете да ги пълните с помощта на чаена лъжичка на 3/4 от обема на чушката, а не до горе, за да има как оризът да набъбне и да не прелее. Потопете в брашно отворите на напълнените вече чушки. Наредете ги в тава, налейте вода до средата им, полейте отгоре с малко олио и посипете сол. По желание може да сложите и няколко дафинови листа във водата. Печете на 180 градуса за около 1 и 30 минути.

Добър апетит!

Inline
Inline