Реклама

Рецепта за баница с тиква – тиквеник

рецепта-за-баница-с-тиква

Рецепта за баница с тиква е едно от традиционните 7 ястия, които се приготвят на Бъдни вечер. Разбира се, това не е единствения повод, за който да я приготвите. Есенно време, например, започват да излизат тиквите на пазара и освен да си изпечете тиква, можете да пробвате и приготвянето на тиквеник. Ако сте начинаещ готвач, това ще бъде една предварителна тренировка преди Коледа.

Необходими съставки за рецепта за баница с тиква

1. 1 пакет кори
2. 1 кг. тиква (сурова)
3. 200 гр. орехи
4. 1 пакетче канела
5. 300 гр. захар
6. 300 гр. олио
7. 200 гр. стафиди
8. 100 гр. пудра захар
9. брашно за намазване на тавата

Как да си приготвите баницата?

1. Тиквата се настъргва сурова и се поръсва с канелата. Обърква се добре.
2. Орехите се нарязват с нож, за да бъдат по-едри (или се смилат в чопър)
3. Разстила се една кора. Намазва се с олио. Върху нея се поставя втора кора. И тя се намазва с олио. Върху втората се поръсва тиквата, захарта, орехите и стафидите.
4. Навива се на руло.
5. Тавата се намазва леко с олио и малко брашно, за да не залепнат корите.
6. Повтаряте процедурата, като готовите рула се поставят се в тавата за печене. И така докато свършат корите.
7. Пече се на 180 градуса до зачервяване. След това се поръсва с пудра захар.

Готови сте да поднесете един традиционен български сладкиш. Особено популярен е около коледните празници, но можете да се подсладите с него по всяко друго време на годината. Добър апетит!

 

Може да харесате и..


Реклама