Реклама

Коледни рецепти – топли напитки

 

коледни рецепти

Тези Коледни рецепти за топли напитки ще зарадват малките и големите ви гости. Първата е освежаваща с кафе, подходяща за сутрин или следобед, а втората – за вечер, ако решите да добавите към нея алкохол.

Реклама


Без него може да направите всяко намръщено детско лице щастливо, особено ако се постараете за украсата.

Коледни рецепти – топли напитки

Лесно чай лате

коледни рецепти

– 2/3 чаша мляко
– 1/3 чаша + 2 супени лъжици вода
– 2 ч.л. черен чай (или 1 торбичка)

– 1 / 2-1 супени лъжици светла мусковадо захар или сурова захар

– 1 1/2 ч.л. Чаена подправка микс*

* Чаената подправка микс е приготвена от смес на:

– 2 с.л. канела
– 1/2 с.л. джинджифил  на прах
– 1/2 су.л. прясно смлян кардамон
– 1/2 с .л. прясно смлян карамфил
– 1/2 ч .л. ванилия на прах

В малка тенджерка се смесват съставките за напитката и се оставя течността да заври на котлона. Бърка се в продължение на една минута. Прецежда се, излива се в чаша и се поръсва отгоре с канела.

Лате с джинджифил

коледни рецепти

– 30-60 мл (1.8-1.4 чаша) еспресо или силно кафе
– 1 чаша мляко
– 1 ч.л. суха джинджифилова подправка микс*( виж долу какво съдържа)
– 2 ч.л. тръстика сироп или меласа
– 1/2 ч.л. екстракт от ванилия
–  бита сметана
– канела, на прах

За джинджифилова подправка микс:

 – 4 ч.л. канела
– 4 ч.л. джинджифил на прах
– 3 ч. л. прясно смлян кардамон
– 3 ч. л. прясно смлян карамфил

Изсипете кафето, млякото, подправката и сиропа в малка тенджера и поставете на котлона, докато сместа заври. Излейте течността в чаша и украсете отгоре със сметана и канела.

Горещ шоколад с канела и портокалов ликьор

коледни рецепти

 – 100 мл вода (около 7 супени лъжици)
– 50 грама тъмен шоколад (70%)
– 1 пръчка канела
– 250 мл прясно мляко (1 чаша)
– 1-2 супени лъжици коантро (портокалов ликьор)

 – 50 мл тежка бита сметана, разбита
– какао на прах
– настърган шоколад

Сложете водата, шоколада и канелата в тенджерка на котлона и загрейте, докато шоколада се разтопи. След това излейте вътре млякото и оставете течността да заври. Накрая прибавете и ликьора.

Сервирайте горещия шоколад украсен със сметана отгоре, настърган шоколад, какао и канелена пръчка.

коледни рецепти

Може да харесате и..


Реклама