Рецепти

Мъфини с ябълки

мъфини с ябълки

Рецепта за сочни мъфини с ябълки и ароматен пълнеж.

 Ако и вас ябълките ви вдъхновяват да приготвяте и печете сладкиши с ябълки, вероятно ще искате да направите нещо повече от печени ябълки. Е, винаги може да направите кекс с ябълки, но какво ще кажете за това предизвикателство – ябълкови мъфини с глазура и пълнеж, в които участват кардамон, коняк и канела? Нямате представа как ще ухае кухнята ви от тези сочни мъфини с ябълки!

Мъфини с ябълки

мъфини с ябълки

Ябълките са сварени в смес от масло, захар, кардамон и коняк. Трябва ли да кажем нещо повече? За получаване на 8 големи мъфини ще ви трябват следните съставки:

Необходими продукти за мъфини с ябълки:

За топинга:
4 супени лъжици брашно
2 супени лъжици кафява захар
1/4 чаена лъжичка канела на прах
1/4 ч.л. кардамон на прах
щипка сол
2 супени лъжици (30 г) студено краве масло

За ябълковия пълнеж:
1 голяма ябълка
1 супена лъжица кафява захар
1 супена лъжица (15 г) краве масло
2 супени лъжици коняк
1/8 ч.л. кардамон на прах

За мъфините:
1 1/4 чаши (180 грама) брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
3/4 чаена лъжичка канела на прах
1/4 чаена лъжичка сол
2 яйца, на стайна температура
2/3 чаша (100 г) светлокафява мусковадо захар
100 г меко краве масло
1/3 чаша + 1 1/2 супена лъжица (100 мл) заквасена сметана (или гъсто кисело мляко), на стайна температура

За меденото масло:
5 супени лъжици (75 гр) меко краве масло
3/4 чаена лъжичка канела на прах
3 супени лъжици мед

Инструкции за приготвяне на мъфини с ябълки:

мъфини с ябълки

За топинга:
1. Разбъркайте заедно брашно, захар, канела, кардамон и сол в купа. Добавете маслото и омесете с пръстите си, докато тестото достигне ронлива консистенция. Поставете купата в хладилника, докато подготвите останалата част от рецептата.

За ябълковия пълнеж:
1. Обелете, почистете от семките и нарежете на кубчета ябълката. Сложете в дълбок тиган заедно захар, масло, коняк и кардамон. Оставете да заври, след което оставете да къкри на средно висока температура, докато ябълките станат малко по-меки и захарта се стопи, за около 3-4 минути. Отстранете от огъня и оставете да се охлади, докато подготвите  тестото за мъфините.

За мъфините:
1. Загрейте фурната до 200 ° С. Подгответе форма за мъфини с 8 лайнери (можете да получите няколко повече или по-малко в зависимост от размера на вашите лайнери).
2. Смесете брашното, бакпулвера, канелата и солта в купа. Оставете настрана.
3. В голяма купа разбийте с миксер захарта и яйцата, докато станат пухкави и по-светли на цвят, за около 2 минути. Добавете маслото и разбийте, докато се смесят добре.
4. Добавете сухите съставки и заквасената сметана в голямата купа и  разбъркайте, докато се получи гладка смес.
5. Напълнете хартиените формички до около 1/4 с тесто, добавете малко ябълкова смес, а след това покрийте с още тесто, останалата ябълкова смес и топинга за финал.
6. Печете за 18-21 минути или докато клечка за зъби излезе чиста от средата им.

За канелено-меденото масло:
1. Разбийте масло, канела и мед с миксер, докато получите гладка и пухкава консистенция. Сервирайте с мъфините (за предпочитане докато кифлите са все още топли).

Добър апетит!

мъфини с ябълки

 

източник:callmecupcake.se