Основни ястия

Рецепта на печени кюфтета от тиквички със сос

recepta za pecheni kiufteta ot tikvichki sos

Представяме ви здравословна лятна рецепта на печени кюфтета от тиквички със сос дзадзики, която е чудесна както за обяд, така и за вечеря. Дипът е свеж и се съчетава перфектно с малките вкусни хапки. Освен това е подходящ към всякакви зеленчукови ястия. Леките предложения за похапване през топлите месеци са предпочитани от цялото семейство, така че зарадвайте всички в дома си с разнообразието от рецепти в сайта, от където може да черпите вдъхновения за всеки ден.

Рецепта на печени кюфтета от тиквички със сос дзадзики

recepta za pecheni kiufteta ot tikvichki sas sos produkti

Разнообразието от пресни плодове и зеленчуци през лятото е толкова голямо, че не трябва да се използва консумирането им под каквато и да е форма всеки ден. Пресни салати или готвени ястия, зеленчукови и плодови смутита и десерти – използвайте всички варианти, за да доставите доза витамини, минерали и фибри за доброто здраве на вас и на близките ви хора.

За 8 броя кюфтенца и свеж сос за топкане към тях ще ви трябват следните продукти :

За сос дзадзики:

– 3 с.л. мляко 2 %

– 1-1/3 чаша обезмаслено чисто цедено мляко

– 1/2 чаша ситно нарязана краставица

– 2 с.л. нарязани пресни листа от мента

За кюфтетата от тиквички:

– 2 чаши настъргани тиквички

– 1 ч.л. сол

– 1 голямо разбито яйце

– 1/2 чаша настърган Пармезан

– 1/4 чаша брашно

– 1/4 чаша галета

– 1 скилидка чесън – обелена и смляна или нарязана на ситно

– 1/4 чаша ситно нарязан жълт лук

– 1/4 ч.л. сух босилек

– черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

recepta za pecheni kiufteta ot tikvichki sas sos prigotvqne

1. Направете соса като смесите всички съставки за него в купа и я поставите в хладилника за 30 минути, за да се охлади.

2. Загрейте фурната на 220 градуса. Пригответе си тава за печене и сложете на дъното й лист  пергаментова хартия. Намазнете леко с малко масло.

3. Поръсете тиквичките със солта и оставете да се отцедят в гевгир за 10 минути. Изстискайте колкото е възможно водата от тях и ги поставете върху суха кърпа или няколко листа кухненска ролка, за да се попие всяка течност от тях. Изсипете ги в купа и прибавете към тях яйцето, лука, брашното, босилека и галетата. Овкусете със сол и черен пипер.

4. С помощта на лъжица за сладолед или супена лъжица, сложете малки топки от готовата смес, с размери около 2 с.л. върху хартията в тавата и леко притиснете, за да се сплескат и придобият плоска и кръгла форма.

5. Печете за 10 минути, след това ги обърнете и печете за още 5-10 минути, докато станат златисто-кафяви на цвят.

6. Сервирайте със соса. Добър апетит!