Реклама

Рецепта на печени кюфтета от тиквички със сос

recepta za pecheni kiufteta ot tikvichki sos

Представяме ви здравословна лятна рецепта на печени кюфтета от тиквички със сос дзадзики, която е чудесна както за обяд, така и за вечеря. Дипът е свеж и се съчетава перфектно с малките вкусни хапки.

Реклама


Освен това е подходящ към всякакви зеленчукови ястия. Леките предложения за похапване през топлите месеци са предпочитани от цялото семейство, така че зарадвайте всички в дома си с разнообразието от рецепти в сайта, от където може да черпите вдъхновения за всеки ден.

Рецепта на печени кюфтета от тиквички със сос дзадзики

recepta za pecheni kiufteta ot tikvichki sas sos produkti

Разнообразието от пресни плодове и зеленчуци през лятото е толкова голямо, че не трябва да се използва консумирането им под каквато и да е форма всеки ден. Пресни салати или готвени ястия, зеленчукови и плодови смутита и десерти – използвайте всички варианти, за да доставите доза витамини, минерали и фибри за доброто здраве на вас и на близките ви хора.

За 8 броя кюфтенца и свеж сос за топкане към тях ще ви трябват следните продукти :

За сос дзадзики:

– 3 с.л. мляко 2 %

– 1-1/3 чаша обезмаслено чисто цедено мляко

– 1/2 чаша ситно нарязана краставица

– 2 с.л. нарязани пресни листа от мента

За кюфтетата от тиквички:

– 2 чаши настъргани тиквички

– 1 ч.л. сол

– 1 голямо разбито яйце

– 1/2 чаша настърган Пармезан

– 1/4 чаша брашно

– 1/4 чаша галета

– 1 скилидка чесън – обелена и смляна или нарязана на ситно

– 1/4 чаша ситно нарязан жълт лук

– 1/4 ч.л. сух босилек

– черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

recepta za pecheni kiufteta ot tikvichki sas sos prigotvqne

1. Направете соса като смесите всички съставки за него в купа и я поставите в хладилника за 30 минути, за да се охлади.

2. Загрейте фурната на 220 градуса. Пригответе си тава за печене и сложете на дъното й лист  пергаментова хартия. Намазнете леко с малко масло.

3. Поръсете тиквичките със солта и оставете да се отцедят в гевгир за 10 минути. Изстискайте колкото е възможно водата от тях и ги поставете върху суха кърпа или няколко листа кухненска ролка, за да се попие всяка течност от тях. Изсипете ги в купа и прибавете към тях яйцето, лука, брашното, босилека и галетата. Овкусете със сол и черен пипер.

4. С помощта на лъжица за сладолед или супена лъжица, сложете малки топки от готовата смес, с размери около 2 с.л. върху хартията в тавата и леко притиснете, за да се сплескат и придобият плоска и кръгла форма.

5. Печете за 10 минути, след това ги обърнете и печете за още 5-10 минути, докато станат златисто-кафяви на цвят.

6. Сервирайте със соса. Добър апетит!

Може да харесате и..


Реклама