Реклама

Рецепта за лазаня Болонезе

recepta za lazania boloneze

Приготвянето на ароматен сос Болонезе е тайната за апетитна и вкусна лазаня. Успеете ли с него, цялото готвене ще ви изглежда забавно и лесно като игра. Но бъдете внимателни с консумацията на това калорично ястие и не си позволявайте да допуснете то да развали вашата фигура. Към него за гарнитура винаги прибавяйте и голяма порция свежа зелена салата.

Най-вкусната рецепта за лазаня Болонезе

Ето продуктите, необходими за приготвяне на 10 порции лазаня:

За сос „Болонезе“ :

2 резена пушен бекон
2 средно големи глави лук
2 скилидки чесън
2 моркова
2 стръка целина
зехтин
2 препълнени чаени лъжички изсушен риган
500 гр. телешка кайма
2 х 400 гр. консерви от нарязани домати
морска сол и прясно смлян черен пипер
малка връзка пресен босилек

За лазанята:

250 гр. сухи яйчени кори за лазаня
1 бр. голям обелен домат

За белия сос:

1 малка глава лук
500 мл. нискомаслено прясно мляко
връзка пресен магданоз
щипка индийско орехче
6 зърна черен пипер
дафинов лист (по желание)
35 гр. масло
45 гр. брашно
70 гр. пармезан
морска сол и прясно смлян черен пипер

За приготвянето на сос Болонезе:

Нарежете на ситно бекона.
Обелете и нарежете на ситно лукът, чесънът, морковите и целината.
Поставете на котлона голяма тенджера и загрейте на средна до висока температура.
На дъното излейте зехтина и добавете нарязания бекон и ригана. Бъркайте, докато цвета на бекона се промени до златист.
Намалете силата на котлона и добавете зеленчуците в тенджерата.
Бъркайте периодично за около 15 мин. или докато зеленчуците омекнат. След това добавете каймата и нарязаните домати.
Напълнете едната от консервите с вода и я излейте към сместа в тенджерата.
Добавете и по една щипка сол и пипер.
Отделете листата от босилек и ги сложете в хладилника за по-късно.
Нарежете стъблата на босилека и ги прибавете в тенджерата към соса.
Намалете температурата на котлона и сложете капака на тенджерата и оставете да се задуши за един час като разбърквате от време на време.
След това махнете капака и гответе соса за още 30 мин. като разбърквате периодично.
Наблюдавайте гъстотата на соса и ако започва да изсъхва го напръскайте отгоре с малко вода.
Междувременно може да си претеглите и подготвите съставките за белия сос.

За приготвянето на пастата:

Сложете на котлона малко вода и след като заври я излейте в голяма тенджера. След това добавете намазаните с олио листа лазаня и бланширайте за 3-4 мин. като се уверите, че листите няма да залепнат един за друг ( може да ги разделите на партиди, ако е необходимо).
Оставете листите на решетка, за да се отцеди водата и внимателно подсушете с лист кухненска ролка остатъците от вода и оставете на страна, докато започнете да редите лазанята.

За приготвянето на белия сос:

Обелете и нарежете половината глава лук.
Добавете лука, млякото, магданоза, индийското орехче, зърната черен пипер и дафиновия лист (ако използвате) в тенджера и оставете на котлона при ниска температура , докато сместа заври. Наблюдавайте млякото да не изкипи внезапно.
Прецедете сместа и изхвърлете излишното от цедката.
Разтопете маслото в друга тенджера на бавен огън.
Добавете брашното и разбъркайте.
Към тях започнете да добавяте млечната смес малко по малко като разбърквате, преди да налеете нова доза.
След като се получи гладък бял сос, върнете тенджерата на котлона, докато заври и я оставете да къкри няколко минути.
Изключете котлона и настържете по-голямата част от пармезана върху соса.
Разбъркайте добре и поръсете със сол и пипер.

За завършек на соса Болонезе.

Включете фурната да загрява на 190 градуса. Отстранете сосът Болонезе от котлона. Накъсайте по-големите листа босилек и ги добавете. Малките листенца запазете за по-късно. Опитайте от соса и добавете подправки, ако смятате, че има нужда от още малко сос или пипер.

За приготвяне на лазанята Болонезе:

Разсипете една-трета от соса на дъното на глинена огнеупорна тава с размери около 25см. на 35см. като използвате лъжица.
Отгоре покрийте с пласт кори лазаня и върху тях разсипете половината от останалия сос Болонезе. С лъжица добавете отгоре една трета от белия сос. Покрийте със слой кори за лазаня. Върху тях изсипете последното количество от соса Болонезе и половината от останалия ви бял сос. Използвайте лъжица, за да разпределите равномерно сосовете върху корите.
Завършете вашата лазаня с последен ред кори и залейте обилно с останалия бял сос. Настържете пармезана, който ви остана. Украсете с няколко кръгчета домат и малките листенца босилек и поръсете със зехтин.
Използвайте алуминиево фолио, за да покриете тавата и я поставете да се пече във вече затоплената фурна за 30 минути. След това махнете алуминиевото фолио. Оставете лазанята за още 20 минути във фурната. Когато придобие златист цвят вече е готова!
Сервирайте вашето вкусно ястие със свежа салата и нека всички около масата да се насладят на вашето произведение!

Източник : jamieshomecookingskills.com

Може да харесате и..


Реклама