Реклама

Рецепти за есенни салати

рецепти за есенни салати

Предлагаме ви невероятни рецепти за есенни салати, събрали в себе си сладост и хранителни вещества от златния сезон.  Лесни за приготвяне, бързи, полезни и вкусни – какво повече ви трябва, за да ги направите веднага?

Реклама


3 рецепти за есенни салати

Супер есенна салата с къдраво зеле

рецепти за есенни салати

Тази салата, вдъхновена от есенния сезон е пълна със супер зеленчуци, плодове и семена. Ето списък с продуктите, които ще ви бъдат нужни за една порция от нея:

– 2 чаши листа къдраво зеле, накъсано на парчета

– 6-8 бр.  брюкселско зеле, нарязано на ситно

– 3-4 бр. броколи, нарязано на ситно

– 1/2 чаша сушени червени боровинки

– 1/4 чаша печени слънчогледови или тиквени семки

– 1 малка ябълка, нарязана на кубчета

– По желание – резен бекон, изпечен и нарязан на парчета

За дресинга:

 – 1 с.л. кристална захар

 – 1 1/2 с.л. бял оцет

 – 2 с.л. майонеза

 – 1 ч.л. диджонска горчица

 – 1 с.л. растително или рапично масло

 – 1 ч.л. маково семе

 – Щипка сол и черен пипер

Започнете с приготвянето на дресинга, като смесите всички съставки за него в малка купа или бурканче. Разбъркайте и приберете в хладилника, ако няма да го използвате веднага.

В купа сложете листата къдраво зеле, посолете го и за около минута го намачкайте, за да омекне. Прибавете брюкселското зеле, броколито, червените боровинки, семките и ябълката. Разбъркайте и овкусете с дресинга.

Есенна салата със смокини

рецепти за есенни салати

Всъщност, това предложение е толкова лесно, че дори не е рецепта, а по-скоро е списък с продукти за 6 порции, които да прибавите заедно в една чиния. Ето го и него:

 – 1/2 чаша орехови ядки

 – 2 с.л. захар

– 1 ч.л. вода

– 1/2 ч.л. морска сол

– 6 шепи различни зелени листа от салата

–  6-12 смокини, разделени на 2 или на 4 според големината

–  80 гр. резени прошути

– 120 гр. твърдо синьо сирене

– 3 с.л. студено пресован зехтин

– 2 с.л. балсамов оцет

В малък тиган загрейте захарта и водата, докато захарта се разтопи и цвета й започне да се превръща в карамелен. Прибавете орехите и солта, докато бъркате. Оставете всичко на котлона, докато орехите се опекат и захарният сироп ги покрие. След това изсипете цялото съдържание на тигана върху лист хартия за печене и оставете да се охлади. В 6 чинии разпределете по една шепа зелена салата, отгоре сложете смокини, прошуто, натрошено синьо сирене и малко ядки. Поръсете с балсамов оцет и зехтин и сервирайте.

Салата с круша, рукола и дресинг с маково семе

рецепти за есенни салати

Няма как веднъж да опитате тази салата и да й се наситите. Това е от онези рецепти, които искате да присъстват всеки ден на трапезата ви. Подходяща е както за обяд, така и за вечеря или гарнитура. Ето и списък с  продуктите, които ще ви трябват:

За дресинга:

 – 1 с.л. кристална захар

 – 1 1/2 с.л. бял оцет

 – 2 с.л. майонеза

 – 1 ч.л. диджонска горчица

 – 1 с.л. растително или рапично масло

 – 1 ч.л. маково семе

За салатата:

 – 2 чаши бейби рукола

 – 1 чаша Радикио ( червена цикория) – нарязано

 – 1/3 чаша орехи, нарязани на ситно и препечени ( в микровълновата фурна за 1 минута)

 – 1/4 чаша Панчета ( бекон) – нарязан на кубчета и изпържен до златисто

 – 1/4 чаша козе сирене – натрошено

 – 1/2 круша – почистена от семките и нарязана на тънки резени

 – балсамов оцет или балсамова глазура

Пригответе дресинга, като комбинирате всички съставки в купичка или бурканче. Съхранявайте в хладилник, ако няма да го използвате веднага.

В чиния сложете на дъното рукола и Радикио, отгоре подредете резените круша, Панчета, сирене и поръсете с ядките. Излейте дресинга и овкусете с малко балсамико.

Добър апетит!

рецепти за есенни салати

 

Може да харесате и..


Реклама