Ако вече усещате Коледното настроение, може би някои от вас си задават въпроса дали тази година да опитат да се подложат на режима Коледни пости. Традицията датира от векове наред. В Библията са описани дори. Всяка година Коледните пости започват от 15 ноември и прикючват на 25 декември.
Разхождайки се по улиците забелязваме все повече украса и декоративни елементи и всичко е толкова красиво. Но специалния режим на хранене в знак на почит към Христос е нещо специално. Най-вярващите всяка година го спазват стриктно.
Какво трябва да знаем за Коледните пости?
Когато стане въпрос за Коледни пости, обикновено асоциацията в главите ни е „без месо“. Но те не се ограничават само до това правило. Режимът е далеч по-суров. Продължителността им е 40 дни, но най-строги са Великденските.
Хубавото е, че по време на Коледните пости можем да изчистим организма си от много вредни вещества, които са се натрупали с течение на годините. Бременните и болните хора трябва да се отнесат с особено внимание към въпроса и да се посъветват с компетентен лекар преди да започнат този режим на хранене. Според Библията и църквата те са символ на пречистване от греха. Лишаването от няколко вида храна трябва да бъде комбинирано с редовни посещения в църква, с молитви и изповядване.
През първата от общо шест седмици, църквата разрешава да се храним само с продукти от растителни мазнини. През втората и четвъртата седмица можете спокойно да засищате глада си с риба, през петата и шестата седмица – растителни храни с олио, а на 25 декември се блажи.
Помислете добре преди да смените основно режима си на хранене с Коледни пости. Не всеки организъм е способен да ги понесе добре. Възможно е да изпитвате по-силен глад през първите дни, а на някои хора им прилошава в такива състояния. Друга често срещана причина хората да не постят е трудността да намират точно храната, която трябва да ядат. В ресторант, например, не на всеки му е приятно да влезе и да започне да разпитва какви точно съставки има дадено ястие и да прецени може ли да се нахрани с него. Вариант е вкъщи да приготвяте всичко и да си го взимате в кутии на работа.