Koледа

Коледни пости 2015

коледни пости

Ако вече усещате Коледното настроение, може би някои от вас си задават въпроса дали тази година да опитат да се подложат на режима Коледни пости. Традицията датира от векове наред. В Библията са описани дори. Всяка година Коледните пости започват от 15 ноември и прикючват на 25 декември.

Разхождайки се по улиците забелязваме все повече украса и декоративни елементи и всичко е толкова красиво. Но специалния режим на хранене в знак на почит към Христос е нещо специално. Най-вярващите всяка година го спазват стриктно.

Коледни пости

коледни пости

 Когато стане въпрос за Коледни пости, обикновено асоциацията в главите ни е „без месо“. Но те не се ограничават само до това правило. Режимът е далеч по-суров. Продължителността им е 40 дни, но най-строги са Великденските.

Хубавото е, че по време на Коледните пости можем да изчистим организма си от много вредни вещества, които са се натрупали с течение на годините. Бременните и болните хора трябва да се отнесат с особено внимание към въпроса и да се посъветват с компетентен лекар преди да започнат този режим на хранене. Според Библията и църквата те са символ на пречистване от греха. Лишаването от няколко вида храна трябва да бъде комбинирано с редовни посещения в църква, с молитви и изповядване.

През първата от общо шест седмици, църквата разрешава да се храним само с продукти от растителни мазнини. През втората и четвъртата седмица можете спокойно да засищате глада си с риба, през петата и шестата седмица – растителни храни с олио, а на 25 декември се блажи.

Помислете добре преди да смените основно режима си на хранене с Коледни пости. Не всеки организъм е способен да ги понесе добре. Възможно е да изпитвате по-силен глад през първите дни, а на някои хора им прилошава в такива състояния. Друга често срещана причина хората да не постят е трудността да намират точно храната, която трябва да ядат. В ресторант, например, не на всеки му е приятно да влезе и да започне да разпитва какви точно съставки има дадено ястие и да прецени може ли да се нахрани с него. Вариант е вкъщи да приготвяте всичко и да си го взимате в кутии на работа.