Koледа

Коледни венци – история и символика

koledni venci

koledni venci

Всички Коледни венци – традиционни или модерни, изработени от естествени или изкуствени материали, в ярки или бледи цветове, символизират с кръг този празник и запазват традицията му през годините.

В повечето държави по света Коледа се отбелязва с празнични украшения и специфична декорация. Нищо не казва на гостите в дома или на колегите в службата, че са „добре дошли“  по време на Коледните празници от това, да бъдат посрещнати от красив Коледен венец на вратата.

Коледни венци – символика

koledni venci istoriq i simvolika

Коледните венци са възникнали в ранните времена преди Християнството, като символи на сила и вечност. Те изобразяват кръг – форма, без определено начало и край. Населението на Източна Европа започнало да изработва венци от вечнозелени растения, които издържат на зимния студ, с надежда да посрещнат ранната пролет и топлите слънчеви лъчи. Съхранявали ги до края на суровата зима, докато времето се затопли. По време на щастливи поводи, те украсявали кръглите зелени венци с клонки, сушени плодове, листа и цветя. Закачали ги върху стена или врата в дома си. Римските царе поставяли модерна украса върху главите си под формата на венец, за да символизират успеха от битките си. Смята се също така, че традицията произхожда от гръцките атлети, които закачали Олимпийския венец на стената като сувенир.

Традиционни и модерни Коледни венци

koledni venci

В наши дни се продължава започнатото от гръцките атлети за запазване на честта на древните традиции. Материалите, цветовете и дори формите са разнообразени, в зависимост от вкусовете и предпочитанията. Традиционните зелени венци с шишарки и ябълки остават безспорна класика, но модата оказва влиянието си навсякъде. Модерните варианти са не по-малко красиви и интересни. Какъвто и Коледен венец да изберете да поставите в дома си, той ще бъде неизменна част от цялостната Коледната украса.

Понякога малко креативност и сръчност в проект Направи си сам могат да превърнат малко материали в невероятен Коледен венец. Разгледайте останалите Коледни венци в галерията по-долу и открийте този, който ви допада най-много.

koledni venci

koledni venci

koledni venci

koledni venci

koledni venci

koledni venci

koledni venci

koledni venci

koledni venci

koledni venci

koledni venci

koledni venci

koledni venci za prozorec

koledni venci

koledni venci