Архитектура

Анкгор Ват – осмото чудо на света

kambodja angkor vat

Анкгор Ват е символът на Камбоджа и според много хора трябва да бъде квалифициран като осмото чудо на света. Това е първият хинду, а по-късно и будистки храмов комплекс в Камбоджа, както и най-големият религиозен храм в света. Построен е през XII век от крал Кхмер Суряварман. Храмът е върха на класическия стил в кхмерската архитектура.

Символът на Камбоджа

hram angkor vat kamani kambodja

Анкгор Ват е без конкуренция по отношение и на своята запазеност до днешни дни. Неговата величествена архитектура свидетелства за блясък и лукс, които превъзхождат фараонския. Притежава артистична отличителност подобна на тази на Тадж Махал. Със своето съвършенство, баланс, пропорции и релеф, се превръща в един от най-уникалните паметници в света.

Величествена архитектурна постройка

hram angkor vat kambodja

Архитектурният план на Анкгор Ват е труден да се разгадае докато се разхождате в и около храма, заради размерите, които притежава. Необятните му размери са толкова впечатляващи, че лесно могат да отвлекат вниманието ви.

postroika hram kambodja angkor vat

От далече изглежда като колосална каменна постройка с поредица от високи кули, покрити галерии, камари, веранди и дворове на различни нива, свързани със стълби.

hram kuloni kamak angkor vat kambodja

Височината на централната и кула е висока 213 метра. Галериите са заградени с кулони, които определят границите на първите две нива. Третото ниво е подкрепено от 5 кули – 4 в ъглите и една в средата. Това всъщност е най-известният архитектурен елемент. Постройката завършва с издигащи се кули в конична форма.

angkor vat darveta

Общият профил на паметника имитира пъпка на лотус. Гениалният архитектурен план на постройката позволява поглед върху всички пет кули само от определен ъгъл. Те например не са видими от входа. Много от конструкциите са във формата на кръст – например дворът.

pokriv angkor vat keremidi kambodja

Извитият покрив на Ангкор Ват е отличителен белег на постройката. На места е съставен от грациозно извити правоъгълни керемиди. Покривите са често наслоени, за да се добави височина, дължина или измерение.

kambodja hram angkor vat stalbi darveta

Стълбите пред величественият храм са направени умишлено. Целта им е да накарат всеки посетител да се спре за миг пред зданието и да успее да приготви съзнанието си за невероятната атмосфера, която го очаква вътре.

vhod vrata kuloni stalbi hram kambodja

Осмото чудо на света е реплика на Вселената изработена от камък и представлява земен модел на космическия свят. Централната кула се издига в небето символизираща митичната планина Меру, която е смятана за центъра на вселената. Петте кули съответстват на върховете на Меру.

Каменна статъя на Буда

kamak buda angkor vat kambodja

 Скулптури на Буда от камък

buda kamak skulpturi angkor vat

 Релефни скулптури на Кхмер по стените на Ангкор Ват

steni khmer kambodja relef angkor vat

 Част от каменните стени на храма и един от входовете му

stena kamak vrata

Каменни скулптури на Апсара

apsara kamak skulptura angkor vat

hram skulpturi stena kamak angkor vat

stena hram kamak kambodja angkor vat

skulpturi hram steni kamak angkor vat

kambodja angkor vat vatbanay sirei kamak skulpturi vrata

kambodja khmer skulptura kamak

kamak kambodja hram skulpturi khmer