Архитектура

Колизеумът в Рим – интересни факти

kolizeumat v rim arhitektura

Колизеумът в Рим представлява масивен каменен амфитеатър. Построен е през 70-72 г.  от император Веспасиан в знак на подарък за римляните. През 80 г. синът на Веспатиан прави официално откриване на амфитеатърът със сто дневни игри, включително гладиаторски битки (гладиаторите са били роби, осъдени престъпници или военнопленници) и битки с диви животни. Можел е да побере между 50 000 и 87 000 зрители. Използвал се е и за екзекуции, възстановки на известни битки и драми базирани на класическата митология. Към днешна дата той продължава да бъде популярна туристическа атракция, както и един от емблематичните символи на Рим с неговата дълга, бурна история.

Колизеумът в Рим – интересни факти

kolizeum rim kamak beton tuhli

1. За разлика от по-ранните гръцки театри, които са вградени в хълмове, Колизеумът в Рим е напълно самостоятелна конструкция.
2. С елипсовидна форма е и е 189 метра дълга, 156 метра широка, с обща площ от 24 000 квадратни метра (6 дка). Височината на външната стена е 48 метра. Периметърът е 545 метра. Централната сцена е овална с размер 87 метра дълга и 55 метра широка, заобиколена от стена, която е висока 5 метра.
3. Изграден е върху равна площ в ниска долина между върховете Caelian, Esquiline и Palatine, между които се стича поток на река. Този факт по-късно става причина за разрушението на 2/3 от него по време на земетресението през XVIII век.
4. В XXI век е останала традицията всеки Разпети петък Папата да води шествие с факла, което започва от Колизеума.
5. През 2007 година е включен в „Седемте чудеса на света“ след конкурс, организиран от New Open World Corporation (NOWC).
6. Изобразен е на монетата от 5 евро цента.
7. 1/4 от населението на Рим е участвало в строежа.

Архитектурни факти за Колизеума в Рим

rim kolizeum italiq

Три ключови архитектурни открития са тайната, която позволява построяването на най-впечатляващите римски сгради, между които и Колизеумът в Рим. Най-важното от тях е арката. Арката е идеален елемент за поемане на големи натоварвания. Няколко добре издялани камъни се подреждат във формата на полу-кръг и се поставят върху две колони. Товарите от сградата се поемат от централния камък и се предават по равно по протежение на арката към двете колони, които от своя страна ги предават на терена. Тази схема позволява предаването на огромни натоварвания. И понеже пространството между колоните е празно, общото тегло на конструкцията се намалява още повече. Най-външният пръстен на сградата се оформя от 80 арки, високи по 7 метра. Общият им брой на трите нива е 240.

kolizeumat v rim interior

Но устойчивостта на сградата зависи от материалите, които я изграждат. Досегашният хоросан е доста слаб за постройка от такъв мащаб. Римляните отново решили проблема гениално – използвали съчетание от вулканичен пясък и варовик, създавайки отлична смес, нарекли я опус сигниум. Ние я наричаме бетон. Архитектите на Веспасиан трябвало да се преборят с още един сериозен проблем. Бетонът не решавал всички конструктивни задачи. Имали нужда от друг лек материал, но здрав колкото камъка. Решението, което открили толкова е навлязло в живота ни, че дори вече не го забелязваме. Но то променило изцяло начина, по който се строят сградите. Римляните създали червената тухла. Тухлите са навсякъде в Колизеума. В съчетание с бетона, те дали на арките съвсем нови характеристики. Колизеумът в Рим остава едно от най-големите и най-впечатляващи архитектурни постижения на древния свят. Той е станал модел за стадионите не само в Римската империя, но и до наши дни. Много архитекти биха се съгласили, че не е измислен по-добър стадион. Той е оцелял почти 2000 години и е великолепен паметник на амбицията на древните римляни.