Есенни цветя – разнообразие от багри и форми

есенни цветя

Есенни цветя, които са подбрани правилно, могат да направят градината ви пъстра и красива. Макар почти всички да смятат, че пролетта и лятото са сезоните, през които цветята се чувстват най-добре, това не означава, че с падането на температурите откритите пространства трябва да останат пусти. Ако засадите подходящите сортове, които да са издържливи на захлаждане и на не толкова обилно слънце, ще се радвате на прекрасни и разноцветни цветя през есента. Ще ви помогнем с избора в случай, че се колебаете от къде да започнете. Подбрали сме ви някои от най-добрите и шарени видове есенни цветя, сред които може да избирате:

Есенни цветя за градината

есенни цветя

Астра

Лилавото е един от официалните цветове, когато става дума за есенни цветя в домашните градини. Също като хризантемите и те цъфтят в отговор на все по-късите дни. Засадете ги заедно на куп в допълващи се цветове и лехите ви наистина ще се открояват.

есенни цветя

Хелиопсис

Двойникът на слънчогледа го имитира с външния си вид с жълти венчелистчета и кафяв център, но като трайно растение цъфти от лятото до есента година след година. Непременно го засадете за повече настроение и слънчев цвят в градината ви.

есенни цветя

Каликарпа

Тези бързо растящи храсти изглеждат красиво по всяко време на годината. През пролетта цветовете им наподобяват люляк, а след това преминават във форма, приличаща на малини, но в лилаво. Тези топченца издържат до зимата и ще красят вашата градина и през студените месеци.

есенни цветя

Целозия

Цветовете на целозията с техните наподобяващи пламъчета венчелистчета ще ви помогнат да се придържате към характерната за есента палитра. Те приличат на пера, които, обаче, не винаги се образуват при това слънцелюбиво едногодишно градинско растение.

есенни цветя

Калуна

Калуните предоставят пъстър килим с големи области, покрити с множество лилави, бели и розови цветчета. Стъблата им, оцветени в зелено, бронзово и червено също добавят визуален интерес в градината.

есенни цветя

Ибериси

Есенните сортове вечнозелен иберис цъфтят два пъти в годината –  през пролетта и в края на есента. Ако ги засадите около камениста стена, те ще продължат да се „разливат“ отстрани покрай нея.

есенни цветя

Хризантема

Това е най-популярното есенно цвете, което символизира оптимизъм, радост и дълголетие. То може да се види в разнообразие от нюанси и е много трайно, когато се откъсне на букет.

есенни цветя

Градинска теменуга

Едва ли има двор и градина без пъстроцветни теменужки, защото тези популярни цветя внасят цвят в откритите пространства дори и през хладните месеци на годината. Някои нови видове, като например снежните теменуги, могат да понесат дори лек сняг.

есенни цветя за градината

Руска салвия

Руската салвия е член на семейството на ментата и от средата на лятото до есента ще краси вашата градина със своите лилави цветчета, израснали върху сребристо-зелени стръкчета. Тя е устойчиво на сухи условия цвете, което внася нежни нотки в пейзажа.

есенни цветя

Тлъстига

Тези разкошни есенни цветя ще привлекат в двора ви всички пеперуди, както и погледите на минувачите с лъскавите си дебели листа и ярките си розови ароматни туфи. Те неминуемо ще изпъкнат сред останалите градински цветя, които имате около дома си по това време на годината.

есенни цветя

Есенен хелениум

Високите му стъбла се извисяват в градината със своите големи оранжеви, червени и жълти цветове. Това многогодишно тревисто растение има презимуващо коренище цъфти в края на лятото и есента, приблизително от края на август до октомври.

есенни цветя

Златник

Макар да се носи вярването, че златникът предизвиква алергична реакция, той все пак може да се разпространява в неудържими пропорции. Това тревисто растение може да се срещне и с названията Горски енчец или Златна пръчица и се използва като билка за лечение на редица заболявания.