Градина

Есенни цветя – разнообразие от багри и форми

esenni cvetq
1.18Kviews

esenni cvetq

Есенни цветя, които са подбрани правилно, могат да направят градината ви пъстра и красива. Макар почти всички да смятат, че пролетта и лятото са сезоните, през които цветята се чувстват най-добре, това не означава, че с падането на температурите откритите пространства трябва да останат пусти. Ако засадите подходящите сортове, които да са издържливи на захлаждане и на не толкова обилно слънце, ще се радвате на прекрасни и разноцветни цветя през есента. Ще ви помогнем с избора в случай, че се колебаете от къде да започнете. Подбрали сме ви някои от най-добрите и шарени видове есенни цветя, сред които може да избирате:

Есенни цветя

esenni cvetq astra

Астра

Лилавото е един от официалните цветове, когато става дума за есенни цветя в домашните градини. Също като хризантемите и те цъфтят в отговор на все по-късите дни. Засадете ги заедно на куп в допълващи се цветове и лехите ви наистина ще се открояват.

esenni cvetq heliopsis

Хелиопсис

Двойникът на слънчогледа го имитира с външния си вид с жълти венчелистчета и кафяв център, но като трайно растение цъфти от лятото до есента година след година. Непременно го засадете за повече настроение и слънчев цвят в градината ви.

esenni cvetq kalikarpa

Каликарпа

Тези бързо растящи храсти изглеждат красиво по всяко време на годината. През пролетта цветовете им наподобяват люляк, а след това преминават във форма, приличаща на малини, но в лилаво. Тези топченца издържат до зимата и ще красят вашата градина и през студените месеци.

esenni cvetq celoziq

Целозия

Цветовете на целозията с техните наподобяващи пламъчета венчелистчета ще ви помогнат да се придържате към характерната за есента палитра. Те приличат на пера, които, обаче, не винаги се образуват при това слънцелюбиво едногодишно градинско растение.

esenni cvetq kaluna

Калуна

Калуните предоставят пъстър килим с големи области, покрити с множество лилави, бели и розови цветчета. Стъблата им, оцветени в зелено, бронзово и червено също добавят визуален интерес в градината.

esenni cvetq iberisi

Ибериси

Есенните сортове вечнозелен иберис цъфтят два пъти в годината –  през пролетта и в края на есента. Ако ги засадите около камениста стена, те ще продължат да се “разливат” отстрани покрай нея.

esenni cvetq hrizantema

Хризантема

Това е най-популярното есенно цвете, което символизира оптимизъм, радост и дълголетие. То може да се види в разнообразие от нюанси и е много трайно, когато се откъсне на букет.

esenni cvetq temenuga

Градинска теменуга

Едва ли има двор и градина без пъстроцветни теменужки, защото тези популярни цветя внасят цвят в откритите пространства дори и през хладните месеци на годината. Някои нови видове, като например снежните теменуги, могат да понесат дори лек сняг.

esenni cvetq salviq

Руска салвия

Руската салвия е член на семейството на ментата и от средата на лятото до есента ще краси вашата градина със своите лилави цветчета, израснали върху сребристо-зелени стръкчета. Тя е устойчиво на сухи условия цвете, което внася нежни нотки в пейзажа.

esenni cvetq tlustiga

Тлъстига

Тези разкошни есенни цветя ще привлекат в двора ви всички пеперуди, както и погледите на минувачите с лъскавите си дебели листа и ярките си розови ароматни туфи. Те неминуемо ще изпъкнат сред останалите градински цветя, които имате около дома си по това време на годината.

esenni cvetq helenium

Есенен хелениум

Високите му стъбла се извисяват в градината със своите големи оранжеви, червени и жълти цветове. Това многогодишно тревисто растение има презимуващо коренище цъфти в края на лятото и есента, приблизително от края на август до октомври.

esenni cvetq zlatnik

Златник

Макар да се носи вярването, че златникът предизвиква алергична реакция, той все пак може да се разпространява в неудържими пропорции. Това тревисто растение може да се срещне и с названията Горски енчец или Златна пръчица и се използва като билка за лечение на редица заболявания.