евтини идеи за градина

10 брилянтни и евтини идеи за градина, които ще повишат нивото на откритото пространство, без да изискват инвестиция на много средства и време. Когато зелените градини загубят малко или повече от своето очароване и определено се нуждаят от освежаване, няма време за губене. Най-подходящият сезон за търсене и намиране на подходящи решения и идеи за градини е пролетта. Независимо дали става въпрос за  ремонт, за боядисване на външните огради, за почистване, подреждане или поправка на разхвърляните или зазимените декорации за градина или за подобряване на цялостното въздействие в обстановката на дворът и градината, съживяването на обаятелните красиви градини не винаги изисква опитни градинари и много пари.

Има разнообразни прости начини за актуализации, които могат да бъдат постигнати с ограничен бюджет, и които правят огромна разлика във външния вид на откритото пространство край всеки дом и градина. Дали това е една малка градина, двор или балконска градинка, съществува изобилие от трикове и идейки за градината, които да повишат нивото на външното пространство с приличен бюджет и интригуващ дизайн.

От семплото осветление за градина през идеите за евтини градински мебели до красиво подредените цветя за градината, които да осигурят чудесен терен за летните партита,  има множество интелигентни начини да се превърне градината  в едно приятно кътче за отдих, без да се изхарчват всички спестявания. Всичко това ще отнеме малко планиране и няколко хитри трикове, но може да превърне всяка градина в спокоен рай, в тихо място за отстъпление или хранене на открито – дори и с най-малкия бюджет, както ще разберете от тези десет идеи за градини.

Брилянтни и евтини идеи за градина

евтини идеи за градина

Един основен тон в градината.

За ограничените пространства като малки градини или балконски градинки е важно да не бъдат претрупани. Добри идеи за градина с малки размери е поставянето на високи цилиндрични саксии за цветя, както и боядисването с металическа боя на старите железни мебели като градински столове и ръждясали градински маси. Използването на същата боя за цветните контейнери ще излезе евтино, а от друга страна ще създаде усещане за подреденост и цветово съответствие. Това наситено синьо, например, внася средиземноморска нотка и чувство на комфорт.

евтини идеи за градина

Евтино освежена градинска пейка с пъстроцветни декоративни възглавници.

Усещането за уют и топлина може да се запази и в най-мрачните и хладни кътчета на добре поддържаните градини. Ключовите идеи за градината в този случай са ярките възглавници, които съответстват на околната среда и повтарят багрите на някои от заобикалящите пейката градински цветя. Прясно боядисаната с водо и влаго устойчива боя пейка ще изглежда като нова, а цялостната аранжировка с един голям градински фенер или няколколампи ще изглежда като практична и модерна декорация за градина.

евтини идеи за градина

Симпатична и евтина хранилка за птици в градината.

Не са нужни скъпи и сложни декорации за градина, за да има приказна атмосфера в парцела открито лично пространство. Понякога само естествените звуци на природата са онова, което е достатъчно, за да се внесе усещане за хармония и приказност във въздуха. Една оригинално и собственоръчно направена хранилка за птички като тази от стара порцеланова чаша и малка чинийка, слепени със силно лепило, ще примамва гласовитите създания в градината, а песните им ще създават положителни чувства.

евтини идеи за градина

Мини зеленчукова градина собствено производство.

При липса на достатъчно площ за засаждане на голяма зеленчукова градина и желание за отглеждане на собствена реколта,  има практични идеи за градина, които да решат проблема. Една плитка продълговата кошница, изработена от дървени плоскости, която традиционно се използва в цветната градина за пренасяне на цветя и продукция, може да има по-голямо приложение от обичайното. Боядисването й с нова боя и засаждането в нея на няколко различни корени зеленчуци ще предостави възможност за отглеждане на пресни храни, а освен това местоположението й не е строго фиксирано, за разлика от останалите градини.

евтини идеи за градина

Превръщане на обикновен градински навес в лятна къща.

Следващата от евтините, но брилянтни идеи за градина е превръщането на навеса, който обикновено се използва само за прибиране и съхранение на градинска техника, инструменти и градински маркуч  в уютна лятна къща, която може да се използва за детски игри в слънчевите дни или за уединено студио за рисуване, четене на книги или занимание с любимо хоби. Необходимо е само да се изчистят паяжините от стените, да се измете и пребоядиса помещението и да се внесе градинска мебел като  няколко удобни стола и няколко цветни възглавници като за начало. Всичко останало може да се допълни с течение на времето, така че да не се окаже наистина скъпо начинание.

евтини идеи за градина

Прясно и свежо боядисана градинска ограда.

Ниските и високите градински огради обикновено се нуждаят от повече внимание, отколкото получават. Пребоядисването им често е наложително по-скоро, отколкото се предполага. Всеки, който търси идеи за градина, свързани с интересно боядисване на градински оградки, може да заложи на нов и свеж цвят, който е различен от предишния. Небесно сините огради внасят едно различно усещане и то на цената на една-две кутии боя. Няколко саксии с буйни цветя  ще създадат тропическо усещане през цялата година.

евтини идеи за градина

Уникални сандъци за цветя от рециклирани чекмеджета.

На старите неизползваеми чекмеджета може да се вдъхне нов живот, ако се превърнат в уникални контейнери за градински цветя. Тази ниска секция с четири чекмеджета, например, е добре балансирана с две шахматни нива на растения, които носят дизайн на игрива декорация за градината.

Необходимо е предварително да се пробият няколко дупки на дъното на чекмеджетата, за да се даде възможност за оттичане на водата. След това трябва да се боядисат с  устойчива на атмосферни условия боя в тонове на един и същ цвят. След като се засадят избраните красиви цветя,  лесната актуализация на градината е завършена.

евтини идеи за градина

Създаване на лесна и евтина тента.

Може да се осигури сенчесто място и без поставянето на градински чадъри в малкото пространство. Окачването на подвижен и лек навес е поредната от евтините идеи за градина, от които всеки може да се възползва. Въпрос на въображение и структура на къщи и градини е поставянето на козирка, която да бъде като един вид ръчно изработена и олекотена градинска шатра и да осигурява сянка в слънчевите дни в зоната, в която се намират използваемите мебели и барбекю.

евтини идеи за градина

Въздействащо огледало в ъгъла на градината.

Всеки, който търси идеи за градина с малки размери, в която не достига естествена слънчева светлина, може да опита този лесен и евтин трик. Окаченото огледало на стената или на оградата не само ще кара светлината да отскача, но и ще отразява самата градина, което моментално ще направи цялото пространство се чувства като по-голямо. Важно е да се избере такова огледало, което подхожда на мястото, независимо дали ще бъде в шаби шик, в модерен или в марокански стил.

евтини идеи за градина

Градинско осветление около входната врата.

Ако колекция от градински лампи, окачени по дърветата надхвърля бюджета ви, все още има възможност да се създаде подобен светещ ефект в градината. Последната от достъпните идеи за градината включва окачване на светещи лампички около две декоративни дървета, поставени от двете страни на входната врата. Ако тези две магически светещи кълба светват веднага след като се стъмни, те ще бъдат ефектна вечерна декорация за градината.

източник:idealhome.co.uk