Градина

Петунии – засаждане, отглеждане и грижи

petunii

petunii

Пъстроцветните петунии са сред най-разпространените едногодишни градински цветя. Нежните растения могат да се видят в бели, розови, лилави, жълти или червени цветове. Обичат директните слънчеви лъчи и цъфтят във всяка цветна градина през всички сезони, с изключение на зимата – пролет, лято и есен. Не са капризни, а внасят пъстри нюанси в откритото пространство. Обикновено достигат височина до 25-30 сантиметра, макар да е възможно да стигнат и до 50. Вижте какви са най-благоприятните условия за отглеждане на петунии.

Пъстри петунии за градината

petunii

Нежните растения се делят на две групи:

  • Grandiflora петунии, които са с едри цветове и най-добре се чувстват, когато са отглеждани в контейнери или висящи кошници. Те са склонни да се увредят от прекаленото дъждовно напояване.
  • Multiflora петунии, които  са по-малки, но по-богати на цветове и са идеални за летните лехи. Те са по-толерантни към влажното време.

petunii

Засаждане на петунии

Може да си засадите петунии от семена, но най-лесно ще ви бъде от разсад. Ако посадите семена, започнете, като изберете подходяща саксия и заровете семенцата в пръстта между 10 и 12 седмици преди да ги изнесете навън. Пазете ги при останалите стайни цветя в дома на топло и слънчево място, за да покълнат. Малките семена се нуждаят от много светлина, за да покълнат Не забравяйте да ги поливате. След това, когато имат три израснали листа, може да ги изнесете в градината при останалите пролетни цветя там и да им се радвате чак до края на есента.

Най-добре е да си купите разсад на петунии и да ги засадите в лека, добре дренирана почва на слънце, след като премине последната пролетна слана. Петуниите могат да растат в условия на частична сянка, но така ще имат по-малко цветове.  Би било добре, ако растенията имат подслон от вятъра.

Оставяйте разстояние между отделните корени разсад в лехата около 30 сантиметра. Ако ги садите в контейнер, използвайте смесена почва.

petunii

Отглеждане на петунии

Петуниите са толерантни към топлина, така че не е нужно да ги поливате редовно. Обилното напояване веднъж седмично трябва да им е достатъчно. Пълзящите видове и тези в контейнери изискват по-често поливане. Опрашвайте растенията веднъж седмично, за да им осигурите добър растеж

Отстранявайте изсъхналите цветове, за да удължите цъфтежа.

Вредители / Заболявания, от които страдат петуниите

Както всички цветя за градината, петуниите също са изложени на риск Ако забележите промяна в добрият им външен вид, потърсете причината сред тези възможни: листни въшки, гъсеници, сиво гниене, листни петна, вируси, бактериално гниене и други.

petunii

 

източник:almanac.com