Градина

Пролетни цветя за градината

proletni cvetq

Пъстрите пролетни цветя са радост за очите и показват, че студената зима вече е свършила. С тях празнуваме настъпващата пролет и сме готови за прекараме повече време на открито. Все по-ярките слънчеви лъчи и повишаваща се температури приканват градинарите да проверят своите луковици с цветя за пролетта, които ще поникнат и ще украсят тяхната градина с уханни и разноцветни растения. Природата се събужда за нов живот и птичите песни огласят простора. А пчеличките бързат да съберат прашеца от поникналите цветя.

Пролетни цветя

proletni cvetq

Всички пролетни цветя изискват луковиците им да бъдат засети преди началото на сезона. Но когато се появят, те предлагат разнообразие от видове и аромати. Всяка градина, която е била скована до скоро от студ, сега започва нов живот и придобива много по-приятен и цветен вид.  Няма по-сладко и приятно пролетно ухание от цъфтежа на люляка, например. Той е едно от най-предпочитаните цветя за засаждане през пролетта. Обичаме го във всичките му форми, цветове и размери – от храсти до дървета.

proletni cvetq

Mомините сълзи, лалетата, маргаритките, синчецът, игличината, зеленигата, цъфналата шипка, далията или незабравките подсказват, че пролетта е вече тук. Уханните предвестници на сезона са желани гости във всеки дом и градина.

proletni cvetq

Минзухарите оповестяват края на зимата със своите цветове в прекрасно розово, лилаво, жълто, или бяло. Харесват напълно слънчевите зони и добре овлажнена почва. Зюмбюлите разтварят своите цветове през пролетта. Обичат слънчеви зони, но и частично сенчести, в съчетание с добре дренирана почва.

proletni cvetq

Лилавият ирис успява да зарадва окото със своите пастелни цветове и сред най-големите пролетни цветя. Вирее чудесно в напълно слънчева зона и добре овлажнена почва. Жълтият трилиум също е истинско пролетно цвете. Живее до края на юни, когато листата му изсъхват. Кукурякът е нежно цвете, което има учудваща издръжливост. Дори е способно да търпи леки слани в по-топъл климат, което го прави едно от най-добрите пролетни цветя.

proletni cvetq

Цветните теменужки по принцип харесват по-хладното време. Годишни растения са и е едни от най-подходящите цветя за засаждане в ранната пролет. Ще допринесат доста настроение в градината ви. Обичат слънчеви зони, но и частично сенчести, в съчетание с добре дренирана почва. Розовите азалии ни напомнят за прехода между пролетта и лятото. В края на пролетта определено ще отклоняват вниманието ви, докато минавате по градинската пътека.

proletni cvetq

Снежинката има много деликатни цветчета. Лесни са за отглеждане и когато разцъфтят, разпространяват доста опияняващ аромат из цялата градинаПролетта е времето и за шоуто на нарцисите. Те са ярки развеселяващи пролетни цветя с разнообразни размери. Слънчевите места са му любими както и добре дренираната почва. Ароматна и празнична – това е сасанката. Вирее добре в пролетни, леко сенчести градини. Освен това, през есента, когато се захлади ще цъфне отново. Скалната роза ще накара любителите й да я чакат до края на пролетта, за да цъфне. Но красотата, която ще разкрие си струва чакането.

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq

proletni cvetq