Обзавеждане и Дизайн

Кухните – идеи за дизайн и обзавеждане

kuhnite

kuhnite

Кухните са мястото в дома, където се приготвя храната за цялото семейство и царството на всеки домакин, който обича да готви. Мечтата за голяма и просторна кухня е често срещана, но ограниченото пространство в апартаментите взима превес и оказва влияние върху самия дизайн на кухнята. Различните размери довеждат до момент, в който готовите модулни кухни не могат да паснат на свободното пространство. Резултатът разбира се е избор на производител на кухни по поръчка, които в по-голямата си част са много по-скъпи като вариант. Друг фактор е и времето на изработка, което често отнема над месец. Независимо дали трябва да купите нова кухня за нов апартамент или ще правите ремонт на старата такава, бюджета и пространството са най-важните два фактора при избора на дизайн и обзавеждане на кухнята.

Какво трябва да знаем относно дизайна и обзавеждането на кухните?

kuhnite

Форма и разпределение на кухнята. Видовете разпределение на кухня могат да бъдат 5 основни в зависимост от нейната форма. Това са L-образна форма, U-образна, Р-образна, галерия и с кухненски остров. На база на пространството в дома трябва да се насочите към една от тези кухненски форми на разпределение. Всяка една от тях има своите предимства и функционалност. L-формата на разпределение на кухнята е най-често срещаната и предпочитана, поради това че може да се прилага както в големи, така и в малки стаи. Подобно разпределение дава възможност да се съобрази локацията на една или две врати. Също така и да се оформи двойна стая, в която има две зони, кухня и трапезария или кухня с хол. Чудесно допълнение към подобно разпределение би бил един кухненски остров, за който обаче е необходимо достатъчно просторно място.

kuhnite

Избор на материали за кухня. Три са основните видове материали за кухня – дърво, МДФ и ПДЧ. Най-качественият материал за изработка е разбира се дървото, но съответно и най-скъпият. Има висока устойчивост, здравина и възможност за изпълнение на различни форми. Самата дървесина може да бъда от дъб, орех, махагон, бук,  бреза, череша, ясен.

MDF (Medium Density Fiberboard) или „Дървесно влакнести плоскости със средна плътност”. Тази технология се е развила в края на 60-те години в САЩ, като представлява метод на сухо пресоване на дървесни стружки при високо температура и налягане. Материалът се характеризира с фина, хомогенна влакнеста структура, висока здравина и гладка повърхност. Добрите му показатели относно плътност, еластичност, якост на огъване и минимално набъбване след потапяне във вода го превръщат в чудесен заместител на дървото.  Най-масово използваният материал е ПДЧ (плоскости от дървесни частици). Най-силните му предимства му са ниската цена и богатото разнообразие от цветове и фурнири. Най-често се използват плоскости с меламиново покритие или такива с естествен фурнир.

През последните години се моделираха и очакванията към кухненските механизми, почти до степен на разглезване. От „touch-to-open“, сгъваеми вратички, плавно приплъзване, вратички тип щора стигащи до обръщащи се под максимален ъгъл. И накрая сякаш нищо пак не е достатъчно. Истина е, че тези на пръв поглед дребни неща също оказват голямо влияние върху крайната цена на кухнята.

kuhnite

Избор на кухненски плот. Горещи тенджери, пръскаща мазнина и вода, остри кухненски ножове са сред нормалните и обичайни неща, на които ще бъдат подложени работните кухненски плотове в ежедневието. По тази причина, те трябва да издържат на много предизвикателства. Най-вече вашия кухненски плот трябва да бъде здрав и издържа на топлина, влага и драскотини. Разбира се и да подлежи на лесно почистване. Работните плотове имат не просто практически и функционален елемент, те определят до голяма степен и излъчването на целия дизайн на кухнята. Декорите и материалите трябва да допълват кухненското обзавеждане. Разнообразието от материали, от които може да се направи кухненският плот е голям. Възможни са варианти от естествен камък, дърво, технически камък, стъкло, бетон, пластмаса, керамика, благородна стомана.

kuhnite

Кухненски гръб – още един важен елемент от дизайна и обзавеждането на кухните. Може да бъде ненатрапчив или точно обратното – да бъде акцент в самата кухня. Възможните материали, от които може да бъда направен са разнообразни. Дали ще бъде кухненски гръб с плочки, технически камък, гранит, стъкло, мрамор, полимерна мазилка или пък ламинат зависи от вашия вкус и бюджет. Всеки един от тях има предимства и необходим чар.

kuhnite

Избор на кухненски електроуреди. На първо място е избора на качествена марка, която ще ви гарантира дълъг живот на електроуредите. Помислете за разположението на уредите и това къде ще поставите фурната и котлоните. Важно е да отделите място и за аспиратор над тях. Много по-удобно е да поставите уредите, предназначени за приготвянето на храната, на нивото на очите, за да се наблюдава по-лесно процесът на готвене. Не забравяйте, че при избора на кухня трябва да бъде съобразен с вашата височина и ръст. Все пак целта е да достигате всички кухненски шкафове с възможно най-малко усилия. И на последно място съобразете цвета на електроуредите спрямо тези на шкафовете, дръжките, стените и пода в помещението. Добре е всички уреди да бъдат в един цвят.

kuhnite

Избор на цветове в кухнята. Няма да се лъжем, че може би това е първото нещо, за което мислим ние жените когато става дума за нов дизайн и обзавеждане на кухня, а и не само. В главата са ни безброй идеи за цветове за кухнята още преди да сме уточнили разполагаемия бюджет и се започва едно мисловно лутане коя от всички идеи да избера. Съветът ни на първо място е да не прибързвате с решението си. Обмислете го добре. Това не е покривка, която да се износи след няколко месеца или година и да трябва да се смени. Новата кухня или ремонта на старата ще бъде поне между 5-10 години във вашия дом. Тенденциите са хубаво нещо, но ако тази година е модерна червената кухня, дали сте способни да я имате за още 10 години? Когато избирате цветове за мебелите подхождайте по-практично и в синхрон на вашата персона и вкус, а не толкова до актуалните тенденции.

Галерия с идеи за дизайн и обзавеждане на кухня

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite

kuhnite