Обзавеждане и Дизайн

Покриви на къщи

pokrivi na kushti

Решили сме да ви представим различни покриви на къщи, за да ви улесним в избора. Завършека на всяка къща е много важен, а именно – това което е над главите ни. Без качествен покрив, нормалния живот във всеки дом е немислим. Ще бъде съпътстван с множество и чести ремонти, за да не протича при всеки дъжд, например. Изработката на покрива може да бъде направена от най-различни материали – от естествени (дърво) и от изкуствени (ламарина, асфалт, пластмасови полимери и други). Всеки от тях може да добави отличителни белези на дома ви. Но по-добре се запознайте с ползите, които може да ви донесе всеки един материал, както и с неговите слабости. 

Покриви на къщи – помислете за бъдещето си

pokrivi na kashti

Разглеждайки тези снимки покриви на къщи е добре да помислите за отговорите на няколко въпроса, които са от значение, захващайки се с такова начинание. Колко дълго ще издържи материалът, от който ще бъде направен, устойчив ли е на природни бедствия и на какви, от рециклируем материал ли да бъде или не, ще се съчетава ли добре със стила на фасадата на дома ви и разбира се, колко ще ви струва.

Покриви на къщи – различни материали, различни ползи

materiali za pokrivi na kushti

Когато става въпрос за покрив на къща, няма как да не ви дадем пояснения за някои от материалите, които ще намерите на пазара. Всеки от тях се характеризира с дадени положителни и отрицателни свойства. Проучете добре всеки един и вземете най-подходящото решение.

Асфалт – над 80% от домовете по света са именно с покриви от този материал. Изработен е от органична хартия. Подходящ е за студено време, има добро въздушно съпротивление.

Метал – този материал е по-скъп от асфалта, но за сметка на това е по дълготраен и по-устойчив на вятър. С течение на времето придобиват зелена патина.

Пластмасов полимер – от него се изработват трайни синтетични покривни керемиди, наподобяващи дървени. Разходите за поддръжка са ниски.

Глинени керемиди – дълготрайни са и са с ниски разходи за поддръжка, но са крехки и лесно могат да се счупят. Изработени са от естествени материали. Устойчиви на пожар, но с ниско съпротивление срещу вятър.

Бетонни керемиди – по-евтини от глинените. Произведени са цимент и пясък. Отлична устойчивост на пожар, но с ниско съпротивление на вятър.

Какъвто и материал за покрив да изберете, погрижете се за гаранцията му. Поискайте такава от производителя и от човека, който го поставя върху къщата ви.

pokrivi na kushti sus solarni paneli

Покрив със соларни панели – ако искате да намалите разходите си за електричество, то можете да поставите соларни панели на покрива на къщата си. 

zeleni pokrivi na kushti

Зелен покрив на къща – наред със зелените стени (green walls), тази идея се пренася и към покривите. Представляват покривни системи, състоящи се от водонепропусклив и репелентен слой, дренажен слой, филтърна мембрана, хранителна среда и различни видове растителност. Тези уникални покриви се инсталират върху съществуващите покривни конструкции, за да осигурят на собствениците на жилища, членовете на общността и дивата природа широка гама от предимства, включително ползи за околната среда, икономиката и здравето.

pokriv na kashta

Плоски покриви – те са добро решение за завършек на къщи с правилни геометрични форми. Дават възможност за цялостно ползване на височините на стаите на последните етажи. Изпълнението на плосък покрив обаче е свързано с доста отговорности за проектантите и изпълнителите. Също така, материалите, които се използват при поставяне на хидроизолация за покрив, имат своя ограничен живот и за правилното и ефективно функциониране на системите те трябва да бъдат поддържани, ремонтирани и освежавани. Но не можем да отречем, че могат да се превърнат в още едно чудесно място на открито за почивка. 

Снимки на покриви на къщи

vidove pokrivi na kushti

materiali za pokrivi na kashti

pokriv na kushta

vidove pokrivi

ploski pokrivi na kushti

snimki na pokrivi na kushti

zelen pokriv na kushta

pokrivi na kushti snimki

materiali za pokriv

hidroizolacii na pokrivi

hidroizolaciq na pokriv

snimki na pokrivi

pokrivi na kushti idei

pokrivi na kashti snimki

pokrivi na kushti

pokrivi na kushti

pokriv na kashta snimki

pokrivi na kushti

ze;eni pokrivi na kushti s rasteniq

zelen pokriv na kushta s rasteniq

moderni pokrivi na kushti

snimki pokrivi na kashti

pokrivi na kushti

pokrivi na kushti

durveni pokrivi na kushti

pokrivi na kushti ot durvo

pokrivi na kushti

 

Снимки: Contemporist.com