Green walls – красивите и ползотворни зелени стени

green walls zeleni steni

Въпреки че новото строителство обикновено означава загуба на зелено пространство, нараства тенденцията към въвеждането на зелени системи в сградите. Зелените стени (green walls) – известни също като живи стени, стени с растенията, био стени или вертикални градини – предлагат много предимства, когато са засадени и на закрито.

Макар че тенденцията едва наскоро придоби популярност, вертикалните градини датират от 1938 г., когато американският ландшафтен архитект и професор Стенли Харт Уайт патентоваха идея за първата известна вертикална градина. Патентът описва метода „създаване на структура с всякаква конструктивна големина, форма или височина, чиито видими и открити повърхности могат да представляват постоянно растяща растителност“.

Green walls – зелени стени с растения

interiorna stena s rasteniq

Зелените стени с растения могат да донесат част от природата на закрито, носещи екологични ползи. Те също така придават допълнителна естетическа привлекателност, което довежда и до това стените с растения да се превърнат в процъфтяваща тенденция в света на интериорния дизайн.

Според последните проучвания закритите помещения могат да бъдат до 10 пъти по-замърсени от външните помещения. Растенията, използвани в зелените стени, могат да абсорбират и почистват замърсителите от въздуха, чрез фотосинтеза те приемат въглероден диоксид и отделят кислород. В това отношение има някои видове, които са по-ефективни от други. Например, за отстраняване на въглеродния оксид – опасен газ, произвеждан от открити пожари, газови печки, уреди, нагреватели и цигарен дим – растенията драцена и фикус са добър избор.

zelena stena na sgrada s rasteniq

Както екстериорите, така и интериорните зелени стени могат да помогнат за  пестене на енергия. Чрез естествен процес, растенията могат леко да охлаждат околната среда. Зелените стени със стотици растения могат да намалят температурата на помещението от три до седем градуса, като намалят сметките за електричество с до 20%.

Докато растенията и дърветата се използват години наред като бариери срещу трафика и друг вид градско шумово замърсяване, зелените стени вътре в сградите имат същия ефект. Те изолират шума и вибрациите и намаляват проникването на звука.

Проучванията показват, че листата влияят на звука чрез отразяване, пречупване и абсорбиране на акустичната енергия в малки количества. Количеството намаляване на шума е пропорционално на броя на растенията, така че зелените стени, съдържащи голям брой растения, могат значително да подобрят акустиката на помещението.

rasteniq na stenata

Изследванията показват, че със зеленината се увеличава производителността на работното място и че разполагането на растения на закрито намалява симптомите на дискомфорт. Също така, стените с растения, които са вградени в болниците, създават усещане за комфорт за пациентите, което води до подобряване на клиничните резултати и съкращаване на престоя.

Като се има предвид всичко това, съществуват много причини, поради които този тип зелени стени с растения стават все по-популярни в интериорните пространства, като например офис и търговски сгради, жилищни, универсални магазини, летища и ресторанти.

zeleni steni s rasteniq

interiorni zeleni steni s rasteniq

zelena stena za terasa ot brushlqn

zeleni steni s rasteniq green walls

zeleni steni s rasteniq za banq

krasiva stena s rasteniq green wall

zelena stena s rasteniq

krasiva zelena stena s rasteniq

green walls zeleni steni s rasteniq

green wall zelena stena rasteniq

green walls na sgrada

krasivi steni green walls

stena s rasteniq i cvetq

interiorna stena s rasteniq

zeleni steni s mnogo rasteniq

zelena stena s rasteniq za doma

interiorna stena s rasteniq green wall

spalnq s stena s rasteniq

zelena stena rasteniq