Gossips

Марая Кери се бори с биполярно разстройство от години

maraq keri

Марая Кери разкри пред списание PEOPLE, че има биполярно разстройство (психично заболяване, психично отклонение, което се характеризира най-вече с промяна в настроенията. При него се редуват епизоди на депресия и меланхолия, които са последвани от периоди на еуфория).

Певицата за първи път проговори за битката си с него, макар да й е поставена диагноза още през 2001-ва година, когато е била хоспитализирана заради физическо и психическо изтощение. Тогава тя не искала да повярва. Най-накрая потърсила лечение наскоро след най-трудните няколко години, които преживяла.

Доскоро живеех в отричане и изолация и в постоянен страх някой да не ме изложи„, казва тя. „Беше прекалено голяма тежест и просто не можах да го правя повече. Потърсих и получих лечение,  заобиколих се само с положителни хора и се върнах да правя това, което обичам – да пиша песни и да правя музика.“

Една от най-успешните певици в света Марая Кери е прекарала много от годините си в светлината на прожекторите, докато е страдала мълчаливо. Сега тя е на терапия и приема медикаменти за биполярно разстройство втора степен, което включва периоди на депресия, както и хипомания (по-малко тежка  мания, свързана с биполярно разстройство първа степен, но все още може да предизвика раздразнителност, безсъние и хиперактивност). „Аз всъщност приемам лекарства, които изглеждат доста добри. Това не ме кара да се чувствам прекалено уморена или бавна, или нещо подобно. Намирането на подходящ баланс е най-важното, “ споделя звездата.

„Дълго време си мислех, че имам тежко сънно разстройство„, продължава Кери, която сега отново се завръща в студиото, където работи по нов албум, който ще излезе по-късно тази година. „Но не беше нормално безсъние и не лежах будна, да „броя овце“. Работех и работех и работех … Бях раздразнителна и в постоянен страх да не разочаровам хората. Оказа се, че изпитвам някаква форма на мания. В крайна сметка просто щях да ударя стената. Предполагам, че моите депресивни епизоди се характеризират с много ниска енергия. Чувствах се толкова самотна и тъжна – дори виновна, че не правех това, което трябваше да правя за кариерата си.“

Наистина съм на много добро място точно сега, където се чувствам комфортно да обсъждам борбата ми с биполярното разстройство. Надявам се, че ще можем да стигнем до място, където стигмата се вдига от хората, които преминават през нещо сами. Това може да бъде невероятно изолиращо. Не е нужно да е определящо за вас и аз отказвам това да ме дефинира или да ме контролира.