Красота

Ботокс – какво трябва да знаем

botoks kakvo trqbva da znaem

botoks kakvo trqbva da znaem

Често се говори за ботокс и за използването му, но какво трябва да знаем за него, преди да си направим тази процедура? Всяка дама, подвластна на красотата и суетата, в никакъв случай не би оставила следите на времето върху лицето си. Съществуват много начини за борба с остаряването на кожата. Ние не можем да спрем този физиологичен процес, защото това е неизбежна част от нашия живот. Но можем да се отървем от досадните бръчки с помощта на кремове с лифтинг ефект, пилинг, корекции с лазер, подкожни инжекции с биологични вещества – хиалуронова киселина или собствени мазнини, хирургическа намеса или ботокс терапия. Първите методи изискват време и постоянство, за да има видима промяна, докато процедурите с ботокс дават почти мигновен резултат и по-скоро нямат странични ефекти. Ботоксът се радва на голяма популярност през последните няколко години, но парадоксалното е, че той всъщност е бактериална отрова.

Ботокс – какво трябва да знаем за него

botox kakvo trqbva da znaem

Има няколко важни неща, които трябва да знаем за ботокса. Първо – това не е филър. Ботокс е медикамент, който се произвежда от ботулиновия токсин тип А. Инжектирането му в минимални количества директно в мускулатурата, предизвиква нейната релаксация и същевременно изглаждане на кожата. Ботулиновият токсин представлява мощен невротоксин. Неговото действие се изразява в блокиране на предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно.  По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, тоест, не се съкращава и не може да набръчква кожата, която е разположена отгоре върху него. Този период на релаксация трае от три до четиринадесет дни след инжекцията, а ефектът на „изгладените“ бръчки обикновено продължава около шест месеца. През това време ботоксът се разгражда от ензимите в организма, а нервните окончания възвръщат предишната си функция. В дългосрочен аспект процедурите с ботокс намаляват появата на нови бръчки.

Ботокс терапия – какво представлява

botox kakvo da znaem

Ботокс терапията е бърз и безкръвен метод и точно поради тези причини се оказва и много предпочитан. Много важно е да се отбележи, че процедурите с ботокс са абсолютно противопоказани по време на бременност и кърмене. Препоръчително е ботокс да се използва при пациенти над тридесет годишна възраст. По принцип не съществува ограничение на броя на  процедурите с ботокс и те могат да се правят цял живот, но не е препоръчително да се инжектира токсина на едно и също място повече от два пъти в годината. Ако повтаряте по-често процедурата и тя не се изпълнява от професионалист, съществува реална опасност да получите парализа на лицевите мускули.

Ботокс се прилага в случаите, когато трябва да се изгладят мимическите бръчки по лицето и шията, също така между веждите, около очите  и около устните. Той е в състояние да промени общата визия на лицето, като успешно заличава уморения вид. Намира приложение дори и при контролирането на нежеланото изпотяване по лицето и челото.

Манипулацията с инжектирането на токсина трае кратко – от пет до десет минути, като ефектът от нея се проявява след два до пет дни и първоначално продължава около шест месеца. След повторното му нанасяне, времетраенето му се удължава. За дълбоките назолабиални бръчки (свързващи носа и устните), ботоксът не би бил най-добрият избор. По-добре е те да бъдат третирани с хиалуронова киселина.

Усложненията при терапията с ботокс са минимални и преходни. Непосредствено след апликацията може да се наблюдава усещане за разпъване, тежест, повишаване на температурата, главоболие или дразнене на стомаха. Но това е в рамките на нормалното и обикновено отшумява с резорбирането на разтвора.

Понякога се появява синина на мястото на инжектирането,  най-вече в зоната около очите. Оказва се обаче, че ботокс терапията има един съществен недостатък – тя е достъпна само за платежоспособните дами и господа. Все пак има начин за борба с остаряването на кожата и това е естественото й поддържане, което е достъпно за всеки. Ефектът от него е чудесен и постигнатите резултати са трайни. Ключът е във фейсбилдинга (face–building – гимнастика за лицето). С негова помощ могат да се укрепят мускулите на очите, например. Тренираните мускули увеличават обема си, като по този начин бръчките се заглаждат.

Надяваме се, че сме ви били полезни с предоставената информация за ботокс и вече сте наясно с всичко, което трябва да знаете за него.