домашни маски за коса

3 домашни маски за коса и кожа с мед и други подхранващи съставки, които ще подхранят и омекотят увредените структури.

Макар да сме свикнали да използваме сладкия мед като допълнение на чашата с чай или към рецепти за сладкиши, лепкавия естествен продукт отдавна има своите доказани позиции като разкрасително средство, защото той е дълбоко хидратиращ,  богат на минерали и витамини (включително В6, ниацин, и цинк), и балансира рН нивото на кожата.

Разбира се, използван в чист вид той ще донесе своите ползи в грижите за суха кожа и изтощена коса, но в комбинация с други полезни съставки ефектът ще се умножи. Предлагаме ви 3 напълно натурални и лесни рецепти за домашни маски за лице и коса, които може да изпробвате веднага, защото вероятно вече разполагате с всички необходими съставки.

Домашни маски за коса и кожа с мед

домашни маски за коса

  • Скраб за устни.

Това е най-лесния и ефикасен скраб, който може да си забъркате в домашни условия. Препоръчително е захарта предварително да се смели в блендер, за да станат кристалите й по-ситни.

Необходими съставки:

 – 2 с.л. кафява захар

 – 1 ч.л. суров мед

Инструкции:

Смесете добре съставките и директно нанесете получената смес върху устните. Разтъркайте нежно и оставете да подейства за 5 минути, след което изплакнете с топла филтрирана вода. Подсушете и намажете  с натурален балсам за устни, за да ги хидратирате.

  • Маска за коса и скалп.

Антимикробните свойства на меда  успокояват и предотвратяват възпалението, докато  кокосово масло добавя влажност. Ако никога или скоро не сте си правили домашна маска за коса, опитайте с тази и я дръжте, докато свърши любимия ви сериал.

Необходими съставки:

 – 3 с.л. течно кокосово масло

 – 1/4 чаша 100% суров мед

Инструкции:

Смесете двете съставки и нанесете сместа от корените надолу по кичурите и чак до краищата на косата. Оставете да подейства за 20 минути и изплакнете с хладка вода и мек шампоан. Желателно е да оставите косата да изсъхне естествено на въздух.

  • Почистване на лице.

Захарите в меда действат като естествени овлажнители и омекотители, Те увеличават съдържанието на вода и намаляват сухотата на кожата, дори и след като са били измити. Макар и да звучи странно да се мие лицето с мед, добавените антимикробни свойства в него са от ползи за постигане на чиста и мека естествена кожа.

Необходими съставки:

 – 1 с.л. 100% суров мед

Инструкции:

Старателно намокрете лицето си, след това намажете меда върху лицето си. Емулсията би трябвало да стане лесназа разнасяне. След като леко масажирате кожата ви, изплакнете обилно с вода.

източник:popsugar.com