Реклама

Рецепти с тикви – лесни и вкусни

рецепти с тикви

Предлагаме ви 3 лесни и вкусни рецепти с тикви, които ще ви помогнат да се насладите на даровете на настъпващата златна есен. Освен любимата крем супа от тиква, която се надяваме да сте опитали, сега ще ви предоставим възможност да изпробвате още вкусотии с оранжевия плодов зеленчук.

Реклама


Тиквата съдържа малко калории (25 в 100 грама) и много витамини и минерали, които са изключително важни през този сезон. Тя се използва предимно за приготвяне на сладкиши с тиква, а също така за баница с тиква и разядки. Но вижте и още възможности за рецепти с тикви, които сме избрали за вас.

Рецепти с тикви

Мъфини тиквен пай

рецепти с тикви

Това са най-лесните и любими на всички десерти с тиква, които ще допаднат на всички от семейството. Малките кексчета се приготвят по-лесно от цял тиквен пай, а поставянето на малко бита сметана отгоре им ще ги направи още по-разкошни. За 8 броя мъфини ще ви трябват следните съставки:

Необходими продукти:

За тестото на мъфините:

3/4 чаши брашно
1/2 чаена лъжичка канела на прах
1/4 ч.л. бахар
1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
1/8 чаена лъжичка сол
3/4 чаши захар
1/4 чаша растително масло
1 яйце
1/2 чаша тиквено пюре
1 супена лъжица сметана

За сметаната:

1/2 чаша сметана за разбиване
1/4 чаша пудра захар
1/2 чаена лъжицаекстракт от  ванилия
кафяв хранителен оцветител

рецепти с тикви

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса.  Подгответе на дъното на тава за 8 мъфини хартии за кексчетата.
В средно голяма купа смесете заедно отмерените съставки : брашно, канела, бахар, индийско орехче, бакпулвер, сода и сол. Оставете на страна.
В голяма купа разбийте заедно захарта, маслото и яйцето, докато се получи гладка консистенция. Добавете тиквата и една супена лъжица сметана. Смесете със сухата смес и бъркайте, докато получите гладко тесто.
С лъжица изсипете от тестото във формичките за мъфини. Печете в продължение на 20 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра им, ще излезе чиста. Оставете да изстинат в тавата за около 10 минути, след което ги извадете върху решетка до пълното им  охлаждане.
Когато мъфините са напълно охладени, направете сметаната: В голяма купа разбийте с миксер 1/2 чаша сметана за разбиване, докато започне да се сгъстява. Постепенно се добавя към нея пудра захар и ванилия, а след това продължете да биете, докато се сгъсти добре. Вземете малко от битата сметана в пош и направете по една бяла звезда в средата на всеки мъфин.
С останалата сметана разбъркайте боята за храни, като добавите само няколко капки, докато се достигне желания нюанс на кафявото. Украсете с нея кората в кръг отгоре върху всяко кексче.

Бишкоти с тиква и шоколадови парченца

рецепти с тикви

Този сладкиш с тиква е чудесната компания на чаша чай или кафе. Освен това няма проблем да престои и една седмица и пак да има същия чудесен вкус. За приготвянето на около 12 парчета ще ви трябват:

Необходими продукти:

2 + 3/4 чаши брашно
1 чаша захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка индийско орехче
1/8 чаена лъжичка джинджифил
1/8 чаена лъжичка карамфил
1/8 чаена лъжичка сол
2 яйца
1/2 чаша тиквено пюре
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1 чаша полусладки парченца шоколад

рецепти с тикви

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. На дъното на тава застелете лист с пергаментова хартия.
В голяма купа смесетезаедно брашното, захарта, бакпулвера, канелата, индийското орехче, джинджифила, карамфила и солта.
В друга голяма купа разбийте заедно яйцата, тиквата и ванилията, докато стане гладка смес. Постепенно прибавете с разбъркване към брашното, докато накрая включите и шоколадовите парчета.
На набрашнена повърхност с набрашнени ръце, леко месете тестото. Поставете тестото върху хартията от пергамент и го оформете като правоъгълник с размери приблизително 45-50 см на 40 см и не повече от 1,5 см висок. Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно. Пече се 22-25 минути или докато краищата станат кафяви и средата е твърда. Извадете тавата от фурната.

Включете фурната на 150 градуса.
Охладете в продължение на 15 минути, след това с назъбен нож, нарежете изпеченото тесто на широки парчета. Поставете нарязаните парчета легнали на страна върху хартиения лист в тавата и печете още 15-20 минути, докато станат твърди.

Извадете от фурната и охладете напълно преди консумация.

Картофено пюре с тиква и чедър

рецепти с тикви

Ето и най-лесната от тези рецепти с тикви, която едва ли сте правили до сега, но със сигурност ще повторите. Подготовката изисква около 20 минути, а приготвянето – 15 минути.

Необходими продукти:

около 2 големи картофа, обелени и нарязани на кубчета

3 цели скилидки чесън, обелени
1/2 чаша (или 8 супени лъжици) безсолно краве масло, меко
1/2 чаена лъжичка сол
1/4 чаша пълномаслено мляко
1 чаша тиквено пюре
1 чаша настърган чедър
1 супена лъжица прясно нарязан розмарин

рецепти с тикви

Начин на приготвяне:

Сложете на котлона голяма тенджера с вода и след като заври, добавете вътре картофите и скилидките чесън. Оставете около 12-15 минути, след което ги прецедете.

В голяма купа смачкайте варените картофи и чесъна, докато станат на пюре. Добавете маслото и солта. Разбъркайте и леко излейте към тях млякото. Накрая прибавете пюрето от тиква, сиренето и розмарина. Разбъркайте и сервирайте.

Добър апетит!

рецепти с тикви

източник:chocolatemoosey.com

Може да харесате и..


Реклама