фотоепилация

Какво е фотоепилация?
Това е процедура за премахване на нежеланото окосмяване, с помощта на интензивна пулсираща светлина (IPL).

Каква е разликата между лазерната епилация и фотоепилацията?
Лазерът е медицинско устройство, което излъчва една единствена дължина на вълната на светлината, т.е. унищожава космения фоликул и околните клетки, където косъма расте и по този начин се постига трайно обезкосмяване. Лазерите са много по-мощни устройства, отколкото тези за фотоепилация. Безопасни са, но са достъпни само за лекари в клиники.

Уредите за фотоепилация излъчват няколко дължини на вълната на светлината, като по този начин меланина, съдържащ се в косъма, не абсорбира светлината напълно. Поради ниската мощност на тези уреди, космения фоликул не се унищожава. Нещо повече, широка гама от тези лъчи увеличава риска от нежелани реакции. Ефективността на процедурите епилация зависи от мощността на устройството. Обикновено устройствата за фотоепилация имат мощност от 10-15-50 J / cm2 (за разлика от лазерът, който може да има мощност до 150 J / cm2). На козметиците е разрешено да работят само с уреди с ниска мощност.

Лазерите са много специализирани и скъпи устройства и могат да бъдат използвани само за премахване на нежеланото окосмяване, докато тези за фотоепилация са в пъти по-евтини, но могат да бъдат използвани за извършване на различни процедури като обезкосмяване, отстраняване на зачервяване, подмладяване на капилярите и кожата и други.

Видове фотоепилация
Първите уреди за този вид обезкосмяване са били базирани на лазерната технология. В началото на 90-те години са одобрени и влизат в употреба. След това три други технологии са били разработени и включени към видовете фотоепилация. Това са: чрез интензивна пулсираща светлина (IPL), чрез светлина излъчваща топлинна енергия (LHE) и технология, базирана на импулсни конфигурации с възможност за контрол на параметрите (DPC). Разликите между посочените видове е в това до колко те са ефективни в обезкосмяването. Това зависи от вида на косъма. Например, лица с тънък косъм няма да бъдат доволни от лазерна епилация, а от LHE метода.

Изборът на фотоепилация е важен момент, преди да се подложите на процедурата. Посъветвайте се със специалист в студиото или клиниката за този тип процедури.

Недостатъци
Този вид обезкосмяване не е напълно безвреден. Понякога, при някои чувствителни хора, могат да се появят възпаления на кожата, леки изгаряния, белези, подкожни косъмчета, подутини в областта на космените фоликули.

Интересни факти
За първото използване на специфичната IPL система за фотоепилация се съобщава в литературата през 1997 г. Установено е, че се постига намаляване на окосмяването с ~ 60% (за 12 седмици), с 75% (за 1 година), с 90% (за 2 години). Важно е да се отбележи, че при тези изследвания са били използвани различни IPL устройства. Освен това са били прилагани върху различни области от кожата. Използвани са върху пациенти с различен тип косми и кожа. От тези факти следва, че резултатите не са пряко сравними. При разчитането и оценяването на тези резултати е важно да се отбележи, че дори и намаляване с 75% показва, че 25% от окосмяването регенерира след процедурата. Установено е трайно обезкосмяване според тези изследвания, ако се базираме на определението “дългосрочно намаляване на броя на космите и намалено количество на тези с повторен растеж след процедурата”. Броят на космите, които порастват отново след време е по-малък от обичайното и времето, за което те поникват е удължено. Тоест растат по-бавно. То варира от четири до дванадесет месеца, в зависимост от това къде са разположени по тялото. Тези процедури до момента не са показали, че са способни да премахнат завинаги космите, но много пациенти изпитват удовлетворение.