българска роза

България е един от най-големите производители на розово масло в света, а именно на българска роза. Климата и почвата в долината на розите край Карлово е много благоприятен за тези красиви цветя. Дори повече от тези в родината им Тунис. Влажността на въздуха, благодарение на валежите през май и юни допринасят за голямото количество цъфнали рози и получено масло от тях. Успели сме да извлечем много ползи от тях. В днешно време ги използваме най-вече в козметичните продукти, но не само. В следващите редове ще се запознаете с редицата ползи за здравето, които можете да получите от розовото масло.

Розите със сигурност са едни от най-красивите цветя в света. Много жени се размекват пред вида им. Именно те често са част от разкази, легенди и митове. Можете да ги срещнете цъфнали в най-различни цветове, форми и размери. Подходящи са за всеки повод и успяват да създадат настроение и радост. Доста от мъжете предпочитат да изразят своите романтични чувства и намерения към половинката си именно чрез това благоуханно цвете.

българска роза

Ползи за здравето от българска роза и розово масло

Розовото масло, направено от българска роза притежава не само приятен аромат, но и много други свойства. Известно е като антидепресант, противовъзпалително, антисептично, спазмолитично, антивирусно, афродизиак, бактерицидно, хемостатично (кръвоспиращо), слабително и успокояващо средство.

Етеричното масло от българска роза се извлича чрез парна дестилация на свежи цветове. Ето ги и ползите за организма ни:

Антидепресант: Розовото масло повишава самочувствието и психическата устойчивост и по този начин успешно се бори с депресията. Независимо от причината на възникването й, то е способно да облекчи тревожността. Използва се като антидепресант при пациенти с остра депресия или такива с по-леки оплаквания. Намира широко приложение в ароматерапията, защото предизвиква положителни мисли, духовно спокойствие и чувство на радост, щастие и надежда.

Противовъзпалително средство: Маслото може да успокои симптомите и оплакванията на пациент с висока температура. Полезно е и при възпаление, причинено от микробна инфекция, поглъщане на отровни материали, при стомашно разстройство и обезводняване.

Антисептично средство: Това е най-ароматното антисептично средство за лечение на рани. Действието му е локално и предпазва раната от инфектиране.

Спазмолитично средство: Етеричното масло от рози ефективно облекчава спазми в дихателната система, червата, мускулите, както и в други крайници. Лекува гърчове, мускулна треска и други подобни.

Антивирусно средство: Защитата от вируси чрез ваксини понякога се оказва непосилна и неприятна задача. Добро решение в такива моменти е използването на антивирусен продукт, който да бъде вашият щит срещу всеки вирус. Способно е да ви предпази от различни видове вирусни инфекции.

Афродизиак: Предполагаме, че почти няма нужда да ви обясняваме тази полза, която носи розовото етерично масло. Ароматът, който притежава цветето може да ви възбуди и да повиши либидото. Ако пожелаете, ще ви отведе в страната на романтиката, която понякога е от съществено значение за качествен се*суален живот.

Бактерицидно средство: Използва се при лечението на коремен тиф, диария, холера, хранително отравяне и други заболявания, които са причинени от бактерии. Освен това, може да лекува вътрешни бактериални инфекции (в дебелото черво, стомаха, червата и пикочния тракт), както и външни инфекции на кожата, очите, ушите и повърхностни рани.

Кръвоспиращо средство: Маслото от българска роза е много полезно за хора, които страдат от кръвоизливи след нараняване или операция. Ускорява съсирването и спира прекомерното кървене.

Слабително средство: Няма слабителен продукт с по-добър аромат от този на розовото масло. Ефективно е и не причинява странични ефекти. Влияе добре на червата и на аналните мускули. В този ред на мисли, помага за намаляване на теглото и предотвратяване на токсичността в организма.

Успокояващо средство: Това етерично масло действа като тоник за нервите. По този начин ви предпазва от нервни заболявания, свързани с възрастта. Може да успокои ръцете ви в случай, че треперят и да намали нивото на тревожност.