Грижа за кожата

Причинители на акне и начини за лекуване

prichiniteli akne nachini za lekuvane

prichiniteli na akne nachini za lekuvane

Знаете ли кои са основните причинители на акне и начини за лекуване на това неприятно кожно заболяване? За съжаление много жени страдат от поне един проблем, свързан с не толкова доброто състояние на кожата – целулит, псориазис, екзема, розацея, омазняване, изсушаване или акне, от които искат безвъзвратно да се излекуват. Ето кои са причините за поява на акнето сред много жени и мъже и методите за премахването му, за постигане на желаната безупречна кожа без белези.

Най-честите причинители на акне

prichiniteli akne nachini za lekuvane

Този кожен проблем се среща най-вече при момчетата в пубертетна възраст, но може значително да засегне и жени, които са преминали този етап във възрастта си. Различават се три вида акне – акне вулгарис, акне конглобата и акне розацея. Те са категоризирани по класификация, според това дали са повърхностни или кистозни. Макар да се различават, видовете имат общи характеристики по между си и това са лезиите, които се образуват предимно върху кожата на лицето, но може и да се появят на гърба, раменете или гърдите. Обривът може да бъде придружен със зачервяване и възпаление.

Обикновено причината зад всяко състояние се корени някъде другаде и кожните заболявания не са изключение. Например, ако една жена получи акне, тя веднага ще иска да се отърве от него или в краен случай да се опита да го прикрие с дрехи. Когато отиде на преглед при дерматолог, той ще й изпише скъпи медикаменти, които ще изсушат кожата с цел да намалят омазняването й. След това ще купи коректор, с които да покрие местата, докато се отърве от пъпките. Разбирате, че тези решения няма да решат проблема, защото той е много по-голям. Най-добрият подход в случая е да се открие огнището, довело до кожните възпаления. Това може да бъде хормонален дисбаланс, промени в начина на живот, хранителната диета, токсини или дефицит на даден елемент в организма. Докато конкретният причинител на акне не се открие, тя няма да може да се отърве от него.

Грешни и правилни начини за лекуване на акне

Най-често срещаните „решения“ за справяне с неприятния кожен проблем, обикновено вместо да помагат, повече увреждат състоянието на кожата. Ето как:

1. Предписването на широко-спектърни антибиотици, които като цяло са вредни за тялото, а това може да влоши акнето.

2. Специфичните медикаменти за лекуване на акне съдържат бензоил пероксид. Някои от съставките изсушават кожата до степен на възпаление или белене. Освен това, може да причинят нежелани странични ефекти.

3. Локалното лечение, което се използва, включва някои опции, които са предназначени да „коригират“ акнето с химическо изгаряне на кожата. Докато това може да намали появата на първоначалния проблем, помислете за цената, която плащате с цялостното здраве на кожата си.

4. Накрая ви представяме още един често срещан вариант за лекуване на пъпките, който повечето хора са опитвали в някой етап от живота си, независимо дали става дума за появата на пъпки, черни точки, кистички или за акне. Това е изстискването с пръсти на пъпките. За съжаление, не винаги се спазват условията за омекотена кожа, отворени пори и дезинфекцирани ръце, което води действията до оставяне на белези върху кожата, дори след като акнето изчезне.

И така, след като разбрахте, че повечето методи за третиране на проблема имат странични ефекти, защо не опитате да откриете причината за образуването на  акне по кожата ви?

Един от многото общи хранителни дефицити, които водят до поява на акне по кожата, е минералът цинк. Това е ключовият минерал за здрава кожа и постигане на постоянно ниво от него трябва да се превърне в основна цел, ако искате да нямате акне. Цинкът помага в метаболизма на тестостерона, така че ако проблемът е хормонален, ще помогне и за регулацията му. Освен това, в комбинация с витамин А ускорява процесите на зарастване на рани и контролиране на възпаленията.

Витамин Е е друг важен елемент за правилното функциониране на витамин А за желаните цели. Заедно с минерала селен, витамин Е могат да предотвратят възпалението на пъпките и с общи сили да намалят появата на акне.

Правилното хранене също помага в борбата с акнето. За доброто  здравословно състояние на цялото ви тяло е добре да намалите или изключите консумацията на рафинираните захари и трансмастни мазнини.

Маслото от чаено дърво може да помогне за третиране на акнето, защото е мощен антисептик, действа противогъбично и като дезинфектант, без да е твърде сурово или дразнещо кожата.

В заключение ще обобщим, че общата цел трябва да бъде намиране на конкретната причина за появата на акне, вместо да прибягвате към бързо решение, което води до повече увреждания и нежелани странични ефекти върху здравето ви.