izgarqne ot slance

6 домашни лека срещу изгаряне от слънце. За повечето от нас лятото означава почивка, море и сдобиване с убийствен бронзов тен. След излагането под топлите слънчеви лъчи, обаче, съществува опасност от болезнено зачервяване по кожата. Ето 6 домашни лека срещу изгаряне от слънце, които ще успокоят болката и ще ви накарат да се почувствате по-добре. Ако кожата ви стане червена и чувствителна, опитайте някой от тези предложения, с които най-вероятно разполагате в дома си. Не забравяйте и да пиете много вода, защото е важно да сте добре хидратирани, за да може тялото да се възстанови само. Освен това, избягвайте слънчевите бани през следващите няколко дни.

6 домашни лека срещу изгаряне от слънце

izgarqne ot slance

1. Направете си вана с оцет. Напълнете си ваната и прибавете във водата 3 чаши ябълков или винен оцет. Очаквайте желаният ефект след 15-тата минута, защото тогава оцетът ще балансира pH-то отново до нормалните му стойности. Освен това, съдържанието на ваната ще помогне за по-бързото излекуване на кожата и ще предотврати беленето й. Пуснете си музикален фон, който ще ви накара да се отпуснете.

Храни и напитки, които облекчават болката

izgarqne ot slance

2. Намажете се с дебел пласт йогурт. Покрийте болезненото място и оставете да подейства за 15-20 минути. Дерматолозите препоръчват да изберете по-плътна консистенция като тази на цеденото мляко. След като го измиете от себе си, подсушете внимателно кожата и я намажете с алое, което ще спомогне за успокояването и възстановяването на епидермиса.

izgarqne ot slance

3. Направете ледени кубчета от алое вера. Това е най-популярния лек срещу изгаряне от слънце. Вместо просто да го нанесете върху болезненото място, си направете охлаждащи замразени формички от него. Купете бутилка алое вера от аптеката или магазина и замразете гела във фризера. Извадете готовите кубчета, сложете 1-2 от тях в тънка кърпа и леко натъркайте болезненото място. Ще усетите облекчение, като никога до сега.

izgarqne ot slance

4. Направете паста от краставица. Нарежете няколко резена, замразете ги и след това ги сложете в блендера и ги пасирайте, за да си направите охлаждаща паста за слънчевите изгаряния. Дерматолозите препоръчват този метод, защото краставиците имат натурални ботанически съставки, които осигуряват антиоксиданти и са идеални за облекчаване на болката. Охлаждането от студената зелена паста с освежаващ мирис ще създаде приятно усещане върху изгорялата кожа.

izgarqne ot slance

5. Сложете компрес, напоен с мляко. Това е страхотна идея, особено ако гърба ви е изгорял от слънцето и ви е трудно да намажете сами това болезнено място. Напоете кърпа в студено прясно мляко и я сложете за няколко минути във фризера или в хладилника, за да стане  по-ледена. Легнете по корем и поставете кърпата върху гърба си за 20 минути. Протеините, мазнините и pH-то в млякото имат успокояващ и противовъзпалителен ефект върху кожата.

izgarqne ot slance

 6. Направете компрес, напоен с чай. Направете запарка от 6-7 пакетчета черен чай. Оставете течността да изстине и също както с млякото, накиснете кърпа с нея и я сложете в хладилника за няколко минути. Поставете я върху изгореното място и оставете да подейства за 20 минути. Високите антиоксидантни нива и таниновата киселина, които се съдържат в черния чай са ключови за борбата със слънчевото изгаряне.