kosopad prichini kosa saveti

Не всички от нас са наградени със здрави коси, затова ще разгледаме кои са най-разпространените причини за косопад? Нормално е да ни падат по 100 косъма ежедневно. Всяка от нас губи коса (дори Кейт Мидълтън), но има количества, които считаме за недопустими и тогава става въпрос за косопад. За това явление възможните причини са много.

Честите причини за косопад

prichini kosopad kosa saveti

Причините за прекомерното падане на коса са много, но според много специалисти в областта, най-разпространените причини за косопад са 10. В случай, че забележите губене на голямо количество падаща коса, ви препоръчваме да посетите лекар. Не всички от тях са сериозни и повод за тревога, но понякога човек като не е запознат с враговете на косата, няма как да я предпази.

Най-разпространените причини за косопад

prichini kosopad chetka kosa saveti

1. Използването на пластмасова четка или друга от изкуствен материал e една от най-разпространените причини за косопад. Тези материали са доста агресивни към косата и скалпа.

2. Пропускате нанасянето на балсам след измиването. Балсама помага за по-лесното разресване на косата, следователно по-малко накъсващи се и падащи косми.

3. Прекаленото носене на косата ви в прическа “конска опашка”. Стягането и изпъването на космите води до тяхното изкореняване и косопад. Освен това по този начин се намалява естествения обем на косата след като я пуснете свободно надолу.

4. Сресвате косата си когато е мокра. Тя е най-уязвима именно в това си състояние. Препоръчваме да срешете косата си преди да влезете в банята. По време на къпане не я търкайте много енергично, за да не се оплете и най-вече не я търкайте с кърпа след измиване. Подсушете я с движения тип “попиване”.

5. Къпете се с гореща вода. Знаем колко е приятно зимата да се сгреете под душа, но горещата вода дехидратира косата, изтощава я и косъмът пада по-лесно.

6. Сушите косата си всеки път с изключително гореща струя на сешоара. Препоръчваме да я сушите от поне 30 см разстояние, да редувате топла със студена струя и да я оставяте да изсъхне сама, когато мястото и климата го позволяват.

7. Излагате косата си прекалено много време на слънце. Слънцето може да бъде както полезно, така и вредно. Препоръчваме използването на козметика, предпазваща косата от вредните UV лъчи.

8. Прекаленото използване на стилизиращи продукти. Знаем, че понякога денят и вечерта са немислими без тях, защото успяват да направят по-красива прическа, която се задържа по-дълго време, но освен това те имат недостатъка да правят косата ни по-слаба и податлива на накъсване.

9. Възможно е да имате раздразнение на скалпа (себорея, дерматит, гъбична инфекция и др.), които са способни да подтиснат растежа на косата и да причинят косопад дори. Определено е нужно да посетите лекар, ако се съмнявате за някакво подобно заболяване, защото са лечими и не си заслужава да чакате.

10. Внезапна строга диета и рязката промяна в хранителния режим могат да се отразят в растежа на косата или да причинят косопад. В подобен “режим на глад”, организма е способен да намали енергията си, която отдава за поддържане на здрав вид на коса и нокти, за да я насочи към поддържането на по-важните животоспасяващи органи (сърце и други).