лято

5 неща, които тайно увреждат косата през цялото лято.

Ето, че така очакваното синьо лято е вече тук и носи със себе си безброй забавления, слънце и високи температури. Но колкото и любим и обещаващ много почивка и развлечения да е този сезон, той се оказва и много опасен за красотата на кожата и косата ни. Да, UVA и UVB лъчите и хлорът са ви познати, както и въздействието им, но има някои фактори, за които едва ли подозирате, че докато ви осигуряват прохлада или добра визия, всъщност саботират доброто ни здраве и красивите ни прически. И тъй като сме сигурни, че искате да узнаете повече, ви предлагаме насоки за нещата, които причиняват накъсване, съсипване на цвета и кой знае още какво на косите ви съвсем тихомълком.

Лято и прически – какво тайно съсипва косата ни през топлите дни

  • Климатици и вентилатори

Колкото и това да си изглежда като мечтан лукс в горещите дни,  директната струя хладен въздух изсмуква влагата направо от вашите кичури.  Независимо дали сте приковани към бюрото в офиса през деня, атакувани сте от въздушната струя, докато спите през нощта или и двете, трябва да се уверите, че защитавате косата си по съответния начин – чрез редовно използване на балсами и маски за хидратация.

  • Слънчеви очила

Те са спасение през топлите летни месеци и обикновено често са почти залепени за главите ни. Но когато ги дърпате назад и напред от горната част на главата си до над очите си, металните детайли захващат космите около линията на косата и причиняват трайно увреждане на фоликулите. За да избегнете това, бъдете супер грижливи, когато ги поставите или просто ги прибирайте в чантата си.

  • Прически на кок и високи опашки

Топлото лято е сезонът, през който най-често прибираме и повдигаме косата си. Високите опашки и кокове са спасителните лесни прически за дамите с дълги коси  в горещите и влажни дни. Въпреки това, когато се носят за продължителни периоди от време, тези стегнати стилове прически могат да бъдат вредни за вашата коса, дори в най-лошия случай могат да причиняват алопеция.

  • Разресване и стилизиране на мокра коса

През горещото лято обикновено се къпете повече или мокрите косата си в басейн или в морето и по тази причина тя е влажна много по-често, отколкото през всеки друг сезон, което я прави по-податлива на увреждания. Не разресвайте грубо заплетените възелчета и бъдете търпеливи. Винаги е по-добре първо да прокарате пръсти през кичурите, както и да използвате улесняващ разресването продукт за коса и да подходите към процеса  колкото е възможно по-нежно.

  • Слънце

Вероятно вече знаете, че директното излагане на слънце не е добре за вашата коса.  Но това не е само въпрос на носене на шапка на плажа. Трябва ви покритие върху главата по всяко време, особено ако косата ви е боядисана, така че носете шапка с широка периферия или я мажете със серум, съдържащ SPF, който ще я предпази от обезцветяване, изсушаване, промяна и отмиване на цвета. Истината е, че цяло лято трябва да защитавате кожата и косата си със слънцезащитни продукти – не излизайте, ако не сте покрити с тях от глава до пети.

 

източник:marieclaire.com