Всичко за косата

Какво трябва да знаем за сухия шампоан?

suh shampoan

suh shampoan

Какво трябва да знаем за вече популярния сух шампоан? Сухият шампоан е добра алтернатива за случаите, когато сте в движение или просто нямате достатъчно време да измиете косата си и да я стилизирате. Всяка от нас е изпадала в моменти, когато времето я притиска и не е достатъчно за постигане на добър външен вид, дори и да залага на бързи прически. В подобни случай на помощ идва т.нар. сух шампоан. Той спомага за абсорбирането на излишната мазнина на скалпа и корените, като по този начин косата не изглежда мръсна или мазна.

Има три фактора за правилно използване и нанасяне на сух шампоан

Първо: Начин на нанасяне на сух шампоан

Разделете косата си на части, за да можете да го нанесете равномерно. Използвайте сухия шампоан първо в корените, като пръскате на около 15 см разстояние от косата си, за да предотвратите натрупване на продукта на един сектор. След това нанесете и по дължината. Не се притеснявайте, ако тя придобие първоначално варовит ефект, защото той ще изчезне веднага, след като я разрешите с четка. Оставете шампоана да стои за 5-10 мин., тъй като му трябва време да абсорбира излишната мазнина в корените. Колкото повече чакате, толкова повече ще поеме. Когато сте го оставили да подейства, масажирайте с пръстите си първо корените и след това ги прекарайте по дължината. Вземете четка за коса и хубаво разрешете.

Второ: Нанасяне в правилното време

Използвайте го вечер, в случай на рутинна употреба. Нанасянето на сух шампоан преди лягане може да предотврати омазняването през нощта. От една страна, това ще даде повече време на шампоана да абсорбира мазнината от скалпа. А от друга, непосредственият контакт с възглавницата, докато спите, спомага за елиминирането на прахообразните остатъци. Можете да го използвате и сутрин, особено ако сте изключили алармата си, поспали сте повече и нямате време да стилизирате косата си за работа.

Използвайте сух шампоан по възможност веднъж между измиванията. Измиването с него всеки ден може да изсуши косата и скалпа ви. Мийте я на всеки 2-3 дни, а между дните за миене използвайте сух шампоан, за да запазите косата си в свеж вид. Избягвайте да го използвате два дни подред. Прекаленото използване на сух шампоан може да доведе до натрупване на продукта в скалпа и това да отслаби фоликулите ви. В екстремни случаи в тази ситуация може да се появи загуба на коса. Ограничете употребата до 2-3 пъти седмично.

Трето: Избор на сух шампоан

За повече удобство изберете спрей сух шампоан. В сравнение с шампоаните на прах, те могат да се прилагат по-лесно в движение и да ги носите в чантата си. Спрей шампоаните освобождават повече частици и са много подходящи за мазна коса. Купете шампоан за прах, ако сте чувствителни  към миризми. Преди да купите сух шампоан, усетете миризмата му. Предлагат се с различни аромати. Някои миришат по-скоро като бебешка пудра, докато други могат да напомнят на цветя. Точно както ще изпробвате парфюм, напръскайте спрей шампоана леко пред себе си и усетете аромата.

Избягвайте сухи шампоани с основа бутан. Някои химикали като бутан или изобутан могат да причинят увреждане на косата, ако се използват прекомерно. Потърсете такива, които са изработени от естествени, екологични съставки или направете свой собствен. Бебешката пудра може да се използва като алтернатива.

2 рецепти за домашен сух шампоан

Сол + царевично брашно

Смесете 1 чаена чаша царевично брашно и една супена лъжица сол и сложете сместа в някакъв вид шейкър. Разклатете малко и нанесете сместа.

Овесено брашно + сода

Смесете чаша сода за хляб и чаша смляно овесено брашно и нанесете.

Ако трябва да обобщим ползите от сухия шампоан, то несъмнено ще посочим на първо място спестяване на време. Той е лесен и бърз начин косата ви да не изглежда омазнена и мръсна. От друга страна, спомага и да по-доброто оформяне на косата, тъй като й придава обем.