Мода и Стил

Как да се грижим за велурените обувки?

kak da se grijim za velureni obuvki moda

Велурените обувки и ботуши през зимата са в топа на модните тенденции. Но как да се грижим за красивите си велурени обувки? Страшно става, когато времето се разваля и трябва да се борим с природни бедствия като дъжд, сняг и в последствие – киша. Ето защо в много случаи велурените ботуши не се смятат за добра инвестиция за зимното време, и в крайна сметка се снабдяваме с обувки, които през трите месеца на студения сезон седят в гардероба.

Грижа за велурените обувки

velureni obuvki grija botushi moda

1. Запечатайте си велура.

Нали не ходите на плаж, без слънцезащитен крем? По същия начин и не трябва да се гмурнете по мразовитите улици във велурените обувки, без надлежно да ги защитите първо. Навсякъде – от дрогерии, до магазини за обувки, продават защитни спрейове за велур. Трайността на приложеният слой спрей ще продължи няколко месеца и ще отблъсне мръсотията и няма да позволи да се залепи за ботушите си. Един съвет, който трябва да имате предвид, преди всъщност да впръскате течността – силно препоръчваме да изчеткате велура преди и след като нанесете спрея.

2. За премахване на петна се чисти с талк или царевично брашно.

Ако си разливате течности върху ботушите, потъркайте мястото с чиста кърпа и след това нанесете един слой царевично брашно или талк. Оставете ги за една нощ, а на следващия ден изчеткайте със специална четка за велур и премахнете вече изсъхналия прах.

3. Третирайте калните петна с бял оцет.

Подходете към мръсните петна малко по-различно. За бързо решение, премахнете замърсяванията с хлебна гума или шкурка. За по-тежки петна, попийте петното с помощта на малко количество бял оцет и чиста кърпа. Повторете толкова пъти, колкото е необходимо, докато не видите петната да изчезват. Това е чудесен начин да се отървете от петната от вода и сол.

4. Възвърнете вида на велура с четка за зъби.

Ако вашите велурените обувки започнат да изглежда изтощени, потъркайте ги с чиста четка за зъби или хавлиен кърпа. Ако са в толкова лошо състояние, че и това не помага, държте обувката си над водна пара за няколко секунди, а след това я изчеткайте.

5. Каквото и да стане не измивайте велурените обувки с вода. 

Това може да изглежда нелогично, но водата може да повлияе на цвета и текстурата на велура.

6. Ако нищо не помогне, дайте обувките си на професионално почистване
Очевидно това е начинът да си осигурите добре изглеждащ велур. Това също е полезно да направите, преди да сложите зимните велурени ботуши в дъното на склада за летния сезон.

Inline
Inline