Street style

Как да съчетаем цвета на годината – ултравиолет?

kak da nosim cvetat na godinata ultraviolet

Pantone определи цветът на 2018 да бъде ултравиолет – дълбоко и смело лилаво с глобална власт. Той умее да предизвиква изобретателския дух и въображаемото мислене и същевременно да руши статуквото. Този ултравиолетов нюанс ни изтласква към границите на това, което ни вдъхновява да гледаме напред. Компания отбеляза също, че той е „отражение на колективен културен момент“ и изглежда, че отразява нашия „все по-сложен пейзаж“.

В древни времена, лилавият цвят е бил символ на статута. Изключително рядко и скъпо е било да се произвежда, защото боята е трябвало да бъде извлечена от слуз на огромни количества морски охлюви във финикийския град Тир, в днешен Ливан. От императорите на древния Рим до европейските монарси, той бързо се започва да се асоциира със сила, богатство и величественост. Кралица Елизабет I приема строг код за облекло, за да защити цвета, така че само кралското семейство да може да го носи.

През 1856 г. едва на 18-годишна възраст един британски химик на име Уилям Хенри Перкин, докато се опитвал да направи хинин за лечение за малария, произвежда синтетично пурпурно боядисване. Дотогава лилавото е можело да се направи само с помощта на естествени багрила, но неговото случайно откритие прави цвета широко достъпен. 

Цвят ултравиолет бе навсякъде из модните подиуми за колекциите за пролет-лято 2018. От Gucci видяхме лилави пайети, Caroline Herrera представи романтични рокли, а Versace костюми и блейзъри, вдъхновени от 90-те. Колекциите улавят гъвкавостта на цвета. Може да бъде съчетан с оранжево, черно, тюрколаз, жълто, класическата нюд гама и дори червено. Един от любимите ни руски модни блогъри Елена от Galant Girl ни представя някоко страхотни комбинации с ултравиолет.

Как да носим цвят ултравиолет?

kak da nosim cvetat na godinata ultraviolet

kak da nosim cvetat na godinata ultraviolet

kak da nosim lilavo

kombinaciq lilavo i julto

kak da nosim tumno lilavo

kak da suchetaem cvqt ultraviolet

cvqt ultraviolet 2018

lilavo kak da go nosim i suchetaem

cvetovi kombinacii s lilavo ultraviolet

cvetat na godinata ultraviolet

kak da nosim cvetat na godinata ultraviolet

 

Снимки: Galantgirl.com