neshta za koito shte izlaje

За какво най-често мъжете замълчават? Кои са нещата, за които той ще излъже? Малцина успяха да формулират проблема по-кратно и точно, колкото д-р Хаус със своето: “Всички лъжат”. Афоризмите на любимите телевизионни герои доказват безмилостните статистики. Според учените, 60% от хората не са в състояние да поддържат 10 минутен диалог, без да лъжат в същото време. Освен това, мъжете, както се оказа по време на проучването през 2009 г., лъжат два пъти по-често, отколкото жените – както за сериозни теми, така и за по-лековати. За какво тогава са склонни да казват истината най-често?

Малките неща, за които той ще излъже

za kakvo lajat majete

На колко е години е той

Смята се, че жените най-често лъжат за възрастта си. Истината е обаче, че в зависимост от мястото и ситуацията, мъжете също добавят или изваждат две-три години от реалната си възраст. Освен това, психолозите твърдят, че въпросът за възрастта притеснява мъжете повече, отколкото жените. Това не е много учудващо, ако вземем в предвид прословутата “криза на средната възраст”.

С колко жени е спал

Герой от американска комедия дефинира формулата за лъжата за броя на интимните партньори по следния начин – цифрата, която казва жената, трябва да бъде умножена по четири, а броят, който казва мъжа – да се раздели на четири. Всъщност, мъжете са склонни да бъдат много хитри, когато става въпрос за любовните им похождения – и всичко това, за да изглеждат в нашите очи като опитни и неустоими мачовци.

Какво наистина чувства

След неостаряващото клише “Момчетата не плачат”, мъжете рядко са честни, когато става въпрос за техните преживявания и чувства – те наистина не искат да изглеждат в очите ни като слабаци. По същата причина, мъжете обикновено много трудно говорят с психолози, дори ако нещо им тежи на душата. На мъжа му е по-лесно да се отървете с “всичко е наред”, отколкото да сподели за своите емоции.

Защо не си вдига телефона

“Батерията ми падна”, “Няма връзка”, “Попаднах в задръстване”, “В среща съм” – в превод всяка от тези фрази е много проста за разшифроване: Аз не искам да говоря с теб и не искам да докладвам къде съм. Статистиката, между другото, показва, че тази лъжа е най-честа – но е справедливо да се каже, че жените са я използвали  не по-малко пъти.

Колко печели

Да лъжат, когато става дума за финанси, мъжете са склонни в различни ситуации и по различни причини. Вашият избраник е по-вероятно да излъже за размера на доходите си, ако вие сами сте добре финансово обезпечени, за да не изглежда “изоставащ”. Обичайното самохвалство и липсата на самоувереност може да предизвикат и лъжи при паричните въпроси. Но има и обратна ситуация, когато мъжете нарочно подценяват размера на доходите си или дипломатично излизат от разговори за пари, разумно вярвайки, че размерът на приходите им  си е тяхна  работа.

Как изглеждате

Тук се включват фрази като: “Разбира се, че ти отива тази рокля”, “Чудесна прическа!”, “Разбира се, че не си напълняла!” Нека бъдем честни, заради тази неискреност жените сами сме си виновни. След като получим от любимия мъж честен и точен отговор, заливаме сцената със сълзи (“Как може да каже, че съм дебела?!”). Ние сме блокирали способността на мъжете да отговарят честно на подобни въпроси. Време е да се научим на реагираме добре на искрените отговори на избраника си, вместо да го караме нарочно да ни лъже.