физика-мода-привличане

Привет дами!

Този Петък е интересен. След като от редакцията ми гласуваха доворие и ми дадоха свобода (Голяма грешка!), аз реших да направя един експеримент, които от доста време се върти в главата ми. Факт е, че не съм особено стандартна личност, за това тази седмица ще се опитам да съчетая няколко доста различни неща – физиката, привличането и модата. И под физика, разбирайте онази доста скучна, сложна и трудна наука, която някъде през годините се промъкна и през вашите учебни часове. Чакайте, не затваряйте статията! Спокойно, няма да ви разяснявам теореми и константи, а по-скоро ще проверим до колко в действителност са универсални някои от известните физични закони и дали могат да се приложат в модната и любовната действителност. Колкото до резултата… надявам се той да е забавен и за вас и за уважаваните преподаватели по тази така любима моя наука.

За хората, които са крайно  незапознати с физиката, внасям следното уточнение: физиката е естествена наука, изучаваща общите и фундаментални закономерности, определящи структурата и еволюцията на материалния свят. Пълна скука, нали!? Да, ама не е точно така. Колко по-материален свят от този на модата? И следователно, защо и тук да не могат да се приложат някои закони? Съмнението започва да нараства, нали?

Веднага ви опровергавам със закона за гравитацията на Нютон!

Накратко законът гласи, че по-големите и плътни тела имат по-силна гравитация. И ако приемем, че гравитацията е еквивалент на привличането, то става ясно защо Ким Кардашиян е толкова популярна… Ами да, голяма „притегателна сила“ има тази жена ….  Съвременната поп-култура е издигнала в култ пищните форми – гърди, дупета, всичко голямо, овално и стегнато е привлекателна! Дали Нютон има нещо общо с това, не се знае – историята мълчи за неговите предпочитания относно жените.  Факт е обаче, че колелото се завърта и вече слабите манекенки не са така харесвани, или както се казваше в една реклама: „Друго си е чистото месце!“.

P.S. Отново отбелязвам, че мъжкият поглед се води по същите гравитационни принципи. Понякога сте толкова привлекателна, че светлината „случайно“ се пречупва и погледът ни „полита“ към вашите форми. Признавам ви го, дами, вие сте по-силни и от законите на физиката!

В друга моя теза отново намесвам Нютон, но с неговия закон за запазване на енергията, които гласи, че в затворена система, в която действат само консервативни сили, енергията не се изменя с течение на времето, тоест нищо не изчезва. Ами вижте модните тенденции! Там всяко ново нещо е добре забравено старо, а другите неща изобщо не остаряват никога: малка черна рокля, високи червени обувки, черна лачена чанта… Нещата се повтарят в един красив омагьосан кръг. Не вярвате, само вижте тенденциите при слънчевите очила. Изненада! Вероятно старите очила на баба ви сега са по-модерни от вашите. Аз лично стискам палци да се върне на мода класическия мъжки стил от началото на века и всички да ходят с костюми. И монокли, ей така, за автентичност!

Закон на Архимед

По принцип той касае течности или по скоро защо нещата плават. Погледнато от модна гледна точка, законът би гласял: На всяко тяло, потопено в дреха, действат сили, пропорционални на неговото тегло. Ух, тука стана заплетено! Още по-лесно казано, тялото ви запълва една дреха, толкова, колкото е голямо, не толкова, колкото ви се иска. Бюстиета, клинове, впити поли – тези дрехи имат силна „избутваща“ енергия, така че внимавайте с какво ги пълните, за да не прелеят… Отливът на мъжки погледи ще е драстичен.

Рефракцията на светлината

Това е онова красиво явление от обложката на известния албум на Пинк Флойд, или как един лъч светлина, пречупен през правилната призма, се превръща в дъга. А каква по-добра призма от модата! Тя така може да пречупи вътрешната ви светлина, че да ви превърне във феерия от цветове… или просто в крив лъч светлина. Във всеки случай, тя е опасно нещо, защото който прекали в играта с нея може сериозно да се самозаслепи, особено ако не е наясно какво точно прави. Това че, примерно, полите с висока талия са модерни, не значи, че те ще ви стоят добре. Модата „пречупва“ нещата и ги прави актуални, но това не е гаранция, че няма да изглеждате актуално-нелепи, ако просто се пуснете по течението. А това, че дъгата е красива, защото съдържа всички цветове, не значи, че и вие ще изглеждате добре в твърде шарени дрехи. Подбирайте си цветовете разумно, оставете странните комбинации на пеперудите.

Трети закон на Нютон

Ех, този учен или е бил доста „моден“ или просто наистина неговите закони са най-универсални. Та, законът гласи: „Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие“ или иначе казано всяка тенденция има друга равна по популярност и обратна по форми „противотенденция“.  Това е насякъде в модата! Само вижте SWAG и класическата мъжка мода. Две крайности, които се врязват в епична битка – джентълмени срещу „лоши“ момчета. Не искам да взимам страна, но вратовръзката си е едно силно оръжие – дамите, които са били връзвани, знаят това много добре. От друга страна, нека се замислим за самия акт на обличането. Колкото повече енергия влагате в това да се облечете красиво и стилно, толкова повече нараства желанието на срещуположния пол да ви съблече. Случайност?! Не мисля. Всичко си е напълно закономерно.

Квантовата механика

На последно място в моята теория поставям идеята за най-малките частици. Квантовата механика има за цел да обясни как и защо си взаимодействат най-миниатюрните неща, познати на човечеството. Погледнато от модна гледна точка, най-малките неща са аксесоарите. Необяснимо е как един чифт обеци може да промени визията ви изцяло, или как червеният лак ви прави привлекателна. Дребните неща са  изключително сложни, но и най-силно въздействащи. Без тях модата няма да е същата. Не пренебрегвайте значението на малкото във вашата визия, именно точно то я прави завършена и стилна. Не забравяйте, че диамантът и графитът са изградени от едно и също нещо. Важна е подредбата!  Ако не вярвате в силата на дребните неща си представете петно от горчица върху бяла мъжка риза или малката бримка на вашия чорапочащник…

Надявам се краткият полет из тези доста нетипични полета да ви е бил интересен и да не ме заклеймите като „зубър“.  В случай, че ви е било забавно, с удоволствие бих споделил още подобни закономерности вас! Ако ли не – ще си ги мисля сам пък! Като финал искам да отбележа още един важен закон: Мъжки сандали с чорапи- НЕ! Моля ви, не разклащайте модния баланс с тази умопомръчителна комбинация.

Сега ви пускам с пълна сила в полето на почивните дни, усмихвайте се и „Нека красотата бъде с вас!“.

Ваш Франки