Развлечения

Как да почувстваме истинската радост от живота

радост

10 начина да се абстрахираме от всичко и да усетим истинската радост от живота.

Темпът на съвременния живот често ни държи толкова заети, че нямаме време за малките неща, които ни носят най-голяма радост – хоби, вечерна разходка, изразяване на любовта ни един към друг. Ние не разполагаме с достатъчно време, за да живеем живота си. Движението „Бавен живот“ съществува повече от четвърт век и има за цел да насърчи един по-здравословен и по-смислен начин на живот, който преодолява именно този проблем. Време е да споделим с вас някои от съветите на това движение, което мислим, че предлагат съществената възможност да се чувствате в хармония със света около себе си през всеки един ден от живота си.

Ето как да почувствате истинската радост на живота

радост

Оставяйте насаме с природата.

Природата е източник на енергия, красота и хармония. Когато хората са в хармония с природата, те забравят за проблемите си и се научават да слушат сърцето си. Опитайте се да погледнете към звездите без повод, да наблюдавате изгрева от брега на реката или да се възхищавате на птиците високо в небето. Тези моменти ще добавят смисъл на живота ви по начин, който не може да се изрази с думи.

Насладете се на тишината.

Нуждаем се от това толкова много, на фона на постоянния поток от градския шум, рекламите, телефонните обаждания и дори нашите собствени случайни мисли. Тишината е такъв рядък посетител, че ние понякога дори започваме да се страхуваме от нея. Но, в действителност, тишината може да ви помогне да се чувствате различни, по-позитивни и разбиращи себе си по-добре, а това е от голямо значение. Можете да направите проста стъпка напред и да поканите тишината в живота си, дори само за няколко минути на ден.

радост

Разпределяне на ангажиментите.

Основният момент тук е да се правят нещата последователно, независимо дали става дума за домакинска работа или за задачи, свързани с работата. Дори и да имате твърде много неща за вършене, фокусирайте се само върху едно от тях в даден момент и не се разсейвайте от други неща, докато не приключите. В противен случай, няма да имате нито време, нито желание да правите каквото и да било! Работата трябва да ви неси радост, а не напълно да изцежда времето и енергията ви.

радост

Правете онова, което обичате.

Докато четете това, мислите за творческа реализация може би се промъкват в главата ви. Всеки има творчески дарби, но не всички от нас ги забелязват или се опитват да ги развиват. За да разберете кое е това, в което сте наистина добри и ще се радвате да правите, трябва да намерите време да опитате различни варианти. Това може да бъде всичко: рисуване, градинарство, моделиране, писане на поезия или отглеждане на деца. Да правиш това, което обичаш, не е ли истинското щастие?

радост

Ходете на събития, но го правете умерено.

Желанието да разнообразите начина си на живот често се превръща в едно претоварване от различни впечатления: отвате на изложба сутринта, след това до увеселителния парк, на кино в следобедните часове и в театъра вечерта. Всичко се смесва така, че нямате шанса да разберете или оцените това, което правите в пълен размер. Когато се съсредоточите върху едно нещо, качеството на изживяването е съвсем различно. Това изложение, ако му се даде достатъчно време, може да стимулира собствената ви креативност; увеселителният парк ще ви остави с прекрасно чувство на вълнение за живот през целия ден, а ходенето на кино или театър ще насърчи отражението на сюжета  върху собствения ви живот.

радост

Комуникирайте реално.

Лице в лице контактът не може да бъде подобрен. За да се уверите, че това е част от живота ви,  съзнателно ограничете разговорите, които имате чрез други комуникационни канали – мобилни телефони, електронна поща и интернет като цяло. Една среща с приятел е по-смислена от стотици съобщения и обаждания. Дайте внимание на близките си хора, намерете време да говорите от сърце и да споделяте тайните си заедно.

радост

Оценявайте вкуса на това, което ядете.

Човек може да разработи специално отношение към храната, което се проявява в един измерен процес – от подготовката до консумацията. При закупуването на хранителните продукти, не влизайте в първия магазин, който виждате на път за вкъщи – по-добре заделете малко време за пазаруване на храна в края на седмицата. Отидете на пазара, изберете най-пресните храни, които можете да намерите, бъдете креативни с менюто си и когато си подготвяте храната, си включете приятна музика. След като всичко е готово, бавно се насладете на всяка хапка.

радост

Концентрирайте се наистина върху релаксацията.

Работили сте през цялата година и изведнъж идва една хубава възможност – тур в последната минута на „пет страни за пет дни“ с включени посещения на всички музеи и забележителности. Но след този вид почивка, ще ви отнеме месец, за да презаредите батериите. Няма нужда да гоните десетки нови преживявания веднага. Насладете се на всеки миг от свободното си време и вместо това отделете време, за да се огледате, да се срещнете с нови хора и да общувате. Можете да почувствате пълнотата на живота само от ходенето по кея или с чаша хубаво кафе в ресторант на открито.

радост

Бъдете малко по-непредсказуеми.

Понякога трябва да си позволите да бъдете спонтанни и да не правите никакви планове. Просто следвайте обстоятелствата, дадени ви от настроението ви и ще бъдете изненадани от резултатите.

радост

Поучете се от децата.

Имахме си детство и то не е отишло никъде – то продължава да живее вътре във всеки един от нас. Общувайте с децата, за да гледате как те си взаимодействат със света и в един момент това ще ви помогне да видите живота през техните очи, без болезнените житейски опит и предразсъдъци, които сте развили като възрастни. Децата не бързат, те живеят в настоящето и целият смисъл на всичко това за тях е в „тук и сега“! Позволете си да бъдете дете понякога.

източник:brightside.me

Inline
Inline