Фотография

Ледените пещери в Исландия

ledenite peshteri na islandiq

В тази статия сме се спрели на ледените пещери в Исландия, които са истинско чудо на природата. Но за тях ще ви разкажем след малко. Нека споменем, че република Исландия е скандинавска островна държава между Северния атлантически океан и Северния ледовит океан. Тя е с население от 325 671 души и е с площ от 103 000 квадратни километра, което я прави най-рядко населената страна в Европа. Столицата и е най-големият град е Рейкявик. Околните райони в югозападната част на страната са дом на две трети от населението. Исландия е с вулканична сеизмична активност. Територията и е покрита главно от пясък и лава, планини и ледници. Много ледникови реки се вливат в морето през низините. Исландия се затопля от Гълфстрийм и има умерен климат.

Величествените ледници на Исландия

ledeni peshteri v islandiq

Ледените пещери в Исландия водят началото си от повърхността на ледника до дълбоките метрополитени, където можете да видите ледове запазени от стотици години. Исландия е „най-горещата точка“ на Земята, където има десетки вулкани, кратери и горещи извори. Изригналата лава от вулканите се е превърнала в пещери, някои от кратерите имат пукнатини, които разкриват скритите пещери. Някои от най-горещите извори дори са разположени в пещери. Ако влезете по-дълбоко в тях ще видите, че цветът на леда се променя от бяло към тъмно синьо. Природата е способна на величествени постижения. Ще видите пукнатини простиращи се дълбоко в ледника и как слънчевата светлина през тях.

Едно ледено приключение в мрежа от тунели

ledeni peshteri islandiq tuneli

Ледените пещери в Исландия са образували мрежа от тунели, които се простират на разстояние от около 300 метра. На дълбочина от 30 метра под повърхността са. Ако сте в близост до Исландия, можете да се възползвате от много организатори на екскурзии от май до октомври. Подгответе се с топли дрехи, за да имате пълноценно преживяване. Всяка година през есента ледените пещери започват да се оформят до края на зимата. Пещери могат да бъдат намерени в няколко различни места в южната част от Ватнайокул. Ледените пещери ще са отворени за посетители от май 2015 година.

ledeni peshteri islandiq priroda chudo

Сините ледени пещери в Исландия

ledeni peshteri sini islandiq

 Ледените пещери в Исландия в сив цвят

ledeni peshteri islandiq sivi

 Ледените пещери си променят цвета, поради навлизащата светлина

ledeni peshteri islandiq svetlina

 Ледените пещери в Исландия – замръзнала вулканична лава

ledeni peshteri islandiq lava vulkani

Тунели от ледени пещери в Исландия

ledeni peshteri islandiq tuneli

 Ледените пещери – красиви образувания

ledeni peshteri islandiq krasivi formi

peshteri ot led v islandiq sini

peshteri islandiq ledeni

islandiq peshteri led voda

ledeni peshteri tuneli islandiq