Има много дебати относно произхода на култивираните оризови зърна. Генетични доказателства са публикувани в Бюлетин на Националната академия на науките на САЩ (PNAS) показва, че всички форми на азиатския ориз – „инд“ и „японика“, произлизат от култивирането на див ориз Oryza rufipogon, случило се преди 8200-13500 години в Китай. Направено е проучване през 2012 г. и публикувано в „Nature“. Чрез карта се показват вариациите на оризовия геном. Въз основа на генетични доказателства се посочва, че култивирането на ориза е започнало в долината на китайския регион Pearl River. Оризът от източна Азия се разпространява и в южна и югоизточна Азия. Преди това изследване, общоприетото мнение, въз основа на археологически доказателства е, че оризът за първи път е бил култивиран в района на долината на река Яндзъ в Китай. Морфологични изследвания на ориза phytoliths от местността Diaotonghuan, ясно показват прехода от див ориз към домашен ориз. Отглеждането и събирането на ориз е част от средствата за издръжка на местните.
