- Advertisement -
Фотография

Величественият Гранд Каньон

grand canyon i reka kolordo

Величественият Гранд Каньон или Grand Canyon е формиран благодарение на река Колорадо в щата Аризона в САЩ. Последните геоложки данни показват, че реката е проправила своя път през каньона преди повече от 17 милиона години. От тогава до сега тя все още продължава да причинява ерозия в скалите и да ги преобразува в още по-феноменални форми.

Размерите на Гранд Каньон

grand kanion

Гранд Каньон е 446 км дълъг и до 29 км широк. Достига дълбочина до 1800 метра.  Паркът е основан като национален паметник Grand Canyon през 1908 г. от президента Теодор Рузвелт и се превръща в национален парк през 1919 г. Той е бил главният отговорник за опазване зоната. Посещавал го е в редица случаи с цел ловуване и за да се наслади на гледката.

Величественият Гранд Каньон

grand canyon fotografiq

Гранд Каньон е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, който се намира изцяло в Северна Аризона и е една от най-големите туристически атракции в Съединените щати.

grand kanion snimki

Националният парк е разделен на две основни области: северна RIM и по-достъпната южна RIM. Югозападният край на каньона се намира на границата на два индиански резервата – Havasupai и Hualapai. Всички секции на каньона предлагат удобства за посетителите.

reka kolorado i grand kanion

Около коритото на река Колорадо са открити 34 вида бозайници, 18 от които са гризачи и осем вида прилепи.

grand canyon fotografiq

Ако времето ви за посещение е ограничено, препоръчваме ви да се разходите по южата му част. Туроператорите предлагат много начини за обиколка на района, някои от които са рафтинг, с хеликоптер, със самолет.

snimki grand kanion i reka kolorado

Насладете се на галерията ни от снимки на Гранд Каньон, който е още едно доказателство колко велика е природата.

snimki grand kanion

fotografiq grand kanion

snimka na grand canyon

snimki na grand kanion

grand kanion fotografiq

 

reka kolorado i grand kanion

grand canyon

grand kanion

fotografiq grand kanion skali

fotografiq grand kanion

vodopada havasu v grand kanion

reka kolorado arizona